Društvo

Preminuo ing. Čedo Čejović

| 04:06:2018 | 13:09:09

U svojoj kući u Baru je umro poznati barski arhitekta, ing. Čedomir Čedo Čejović.
 
Rođen je 15. maja 1934. godine u Baru. Rano djetinjstvo je proveo kod ujaka, Vasa Milića, a tokom Drugog svjetskog rata, dok su mu otac Ljubo i ujak kao partizani internirani u logore u Albaniji, Italiji i Njemačkoj, utočište mu je pružio Adem Perazić u Podima.
 
Sa svega 16 godina je završio srednjetehničku školu, postao najmlađi građevinski tehničar u Crnoj Gori i počeo da radi u OGP Nikšić.
 
Sa 24 gpodine pošao je na studije građevine u Skoplju, a po završetku školovanja nastavio da radi u Baru, kao jedan od rijetkih stručnjaka za zemljotresno inžinjerstvo. Zbog ljubavi prema gradu, odbio je ponudu da nastavi karijeru na katedri čuvenog prof. Fostera u Vašingtonu, ili da kao ekspert UN nastavi da radi na razvojnim projektima svuda po svijetu sa čuvenim prof. Ciborovskim sa kojim je bio kodirektor “Projekta Južni Jadran” od Dubrovnika do Ulcinja.
 
Krajem šezdesetih, osnovao je preduzeće “Jadranprojekt” i okupio 40 vrhunskih građevinskih stručnjaka, ostvarivši pravi bum modernim i uspješnim vođenjem firme.
 
Ostaće upamćen po beskompromisnim stavovima kada je u pitanju stabilnost objekta, naročito izraženim kroz činjenicu da nikada nije htio da izda upotrebnu dozvolu za zgradu Suda i hotel „Agava“, iako je znao da će trpjeti konsekvence. Njegova načela pokazala su se tačnim jer su obje zgrade kasnije srušene u zemljotresu.
 
Nakon zemljotresa 1979. postavljen je za direktora Direkcije za obnovu i izgradnju Bara, ostvarivši nezapamćen uspjeh u organizaciji podizanja Makedonskog naselja za svega šest mjeseci, uz sanaciju srušenog stambenog fonda Bara, čime je stanovništvo Bara zbrinuto u rekordnom roku.
 
Iza ing. Čeda Čejovića su ostali kćerke Vesna i Sonja i sin Branko,te troje unučadi.