Društvo

VIDEO: Obilježen jubilej Organizacije slijepih za Bar

by Vesna Šoškić, foto: Studio Petović, snimatelj Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 05:06:2018 | 16:41:23

Svečanom akademijom u sali SO Bar obilježeno je sedamdeset godina postojanja Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj. Uprkos otežanim uslovima rada, zahvaljujući prije svega entuzijazmu i pregalaštvu ljudi u Organizaciji, podršci lokalne uprave i humanosti brojnih donatora, ova socio-humanitarna asocijacija uspjela je, ne samo da opstane, već da realizuje niz aktivnosti koje su značajno poboljšale i unaprijedile položaj ove kategorije stanovništva.  
 
Od 1948. godine do danas, Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj je rasla, razvijala se i prerasla u modernu i savremenu organizaciju. Prostorije za rad u centru grada dobila je od Opštine 2001, a posebno u posljednjoj deceniji realizovala je niz značajnih projekata.
 

“Trebalo se izboriti svih ovih godina za bolji status, nije bilo lako, ali svi prethodnici su predano radili na tome i to je obaveza svih nas i onih koji će u budućnosti voditi Organizaciju”, kazao je Veselin Joketić, predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, koji se u razgovoru za Radio Bar i Bar Info osvrnuo na najznačajnije aktivnosti u prethodnom periodu.
 
“Od 2002. inicirano je i realizovano niz projekata koji su od krucijalnog značaja za slijepa lica. Zahvaljujući donaciji Dragice Ponorac obezbijedili smo kopirnicu za kasete, čime su se stekli uslovi za snimanje i kopiranje audio časopisa i knjige za slijepa lica. Od 2002. godine izdajemo zvučni časopis ‘Pravo na riječ’, koji se snima u Radio Baru. Zato je 21. jun 2003. značajan datum ne samo za našu organizaciju, već i za sva slijepa lica u Crnoj Gori, jer je od toga dana počelo snimanje knjiga u audio formatu u improvizovanom studiju, u prostorijama organizacije. Zajedničkim projektom Radio Bara, Organizacije slijepih, IRD, koji je podržan i od MZ Topolica 1, obezbijeđena je moderna oprema za snimanje zvučnih knjiga i časopisa, čime su se stvorili tehnički uslovi da se njihovo snimanje vrši u Radio Baru. Od 2004. godine Radio Bar je počeo i emitovanje emisije ‘Bar pravo na riječ’, koja govori o osobama sa invaliditetom. Drugi značajan datum Organizacije je 17. maj 2006. godine, kada je na inicijativu tadašnjeg predsjednika Miodraga Plamenca, uz podršku Opštine Bar i Luke Bar, kao i razumijevanju Kulturnog centra, u gradskoj biblioteci i čitaonici ‘Ivo Vučković’ otvorena prva audio biblioteka u Crnoj Gori. Danas u biblioteci svi zainteresovani građani mogu besplatno pozajmiti CD i odslušati zanimljivu knjigu”, kazao je Joketić, koji je naveo i brojne druge realizovane projekte: obuku slijepih za rad na računaru sa govornim softverom, Brajevom pismu, učenje engleskog jezika, u saradnji sa ZZZ CG zaposlenje pojedinih članova, a posebna pažnja bila je posvećena inkluziji slijepih i njihovoj podršci i osposobljavanju za samostalan život.
 
Od prošle godine, u prostorijama Organizacije radi i Društveni klub sa različitim sadržajima, u kojem se članovi druže, igraju šah, pikado, prate filmove... Sport, šah i rekreacija su prioriteti, a članovi barske organizacije već su ostvarili zavidne rezultate na brojnim državnim i međunarodnim atletskim takmičenjima, šahovskim prvenstvima i turnirima, kao i nadmetanjima u govornom pikadu. Od nedavno Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj ima sopstveni web sajt, a njen rad i aktivnosti zainteresovani mogu pratiti i na facebook stranici.
 

Lokalna uprava, vodeći računa o potrebama svih kategorija stanovništva, podržava rad Organizacije slijepih.
 
“Sedamdeset godina postojanja potvrda su da ste uspješno radili u vremenima punim izazova i afirmisali svoju organizaciju kao jednu od najuspješnijih socio-humanitarnih organizacija na području opštine. Prepoznali smo iskrenost vaših nastojanja, a naša obaveza je da ravnomjerno vodimo brigu o svim našim sugrađanima. Značajno ćemo raditi na zapošljavanju slijepih i slabovidih i vaša organizacija će u lokalnoj upravi uvijek imati pouzdanog partnera”, kazao je na svečanoj akademiji predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić.
 
Svečanosti su prisustvovali i čestitali jubilej Žana Đačić - predsjednica Saveza slijepih Crne Gosti i gosti-predstavnici udruženja sa kojima je potpisan sporazum o saradnji iz Smedereva, Istarske županije i Kopra - Jelena Stojanović, Zlatko Kuftić i Safet Baltić.
 

Specijalna priznanja za podršku, predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, Veselin Joketić uručio je gradonačelniku dr Zoranu Srzentiću, Željku Karanikiću u ime Rotari kluba Bar koji je donirao 3.000€ za nabavku automobila za potrebe organizacije, te donatorki Desanki Karh.


Povelje humanosti dobili su: Opština Bar, “Monteput” d.o.o, premijer Duško Marković, Ministarstva finansija i rada, JP Regionalni vodovod, “Realstone” d.o.o, “Adriatic Properties”, Udruga slijepih Istarske županije, Društvo slijepih i slabovidih-Kopar, Savez slepih i slabovidih Smederevo, TO Bar, ZZZ CG-područna jedinica Bar, d.o.o Vodovod i kanalizacija, d.o.o Komunalne djelatnosti, Kulturni centar, Radio Bar, poslastičarnica “Stevan i Mina”, dr Marina Đuretić Guzina i novinari Vjera Knežević-Vučićević, Radomir Petrić i Dragan Stojanović.
 
U muzičkom dijelu programa nastupili su na gitari Veselin Vuković - član Organizacije slijepih iz Podgorice i klapa KUD “Jedinstvo”.