Društvo

Botaničari iz Danske u posjeti Baru

| 05:06:2018 | 16:47:11

Turistička organizacija Bar je 2. juna ugostila 30 botaničara iz Danske koji su došli u Bar, prvenstveno zbog obilaska panoramske rute „Između dvije čarobne obale“, basena Skadarskog jezera, zatim Starog Bara i Stare masline.
 
"Panoramska ruta, cijelom svojom dužinom od 115 km, osim sa predivnih 8 vidikovaca, izdvaja se i ogromnim florističkim bogatstvom, posebno orhidejama i ljekovitim biljem. Obronci barskih planina i polja uz obalu pravi su botanički rezervati u kojima raste veliki broj biljaka – samo na planini Vrsuti postoji 500 vrsta od kojih su 57 endemskog karaktera. Na području od Virpazara do Ostrosa raste čak 20 vrsta orhideja, najviše u selu Livari, u sjenci kestenove šume. Posebna vrijednost barske flore je ljekovito bilje koje se i danas koristi u narodnoj medicini. Pelin (žalfija ili kadulja) je najpoznatija od 100 ljekovitih vrsta na koje mogu naići ljubitelji botaničkog bogatstva“, kažu u TO Bar.
 
Iz Asocijacije botaničara Danske najavljene su ponovne posjete.
 
"Ova posjeta botaničara će doprinijeti da na svojevrstan način privuče pažnju posebnog profila turista,  koji je zainteresovan svojom profesijom za prirodne ljepote barskog kraja, stavljajući akcenat na bogatstvo flore. Osim botaničara i biologa, ova zona atraktivna je i ornitolozima i geolozima. Značaj posjeta ovog profila ljudi je veliki, uzimajući u obzir da su visoke platežne moći i dolaze u periodima prije i poslije sezone, te je na taj način produžavaju. TO Bar je i ovog puta podijelila svoj novi reklamno-propagandni materijal“, zaključuje se u saopštenju iz Turističke organizacije.