Društvo

Upis u barske srednje škole: odjeljenja i šta je potrebno

by Darija Jelić | 13:06:2018 | 19:00:59

Ministarstvo prosvjete raspisalo je Konkus za upis u prvi razred srednje škole, a prijave se podnose od 18. do 22. juna. Rang lista biće objavljena na oglasnoj tabli škole najkasnije do 26. juna.
 
U srednjim školama u Baru ima mjesta za 616 učenika.
 
Kandidati podnose prijavu na konkurs i originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole, a za upis nije potrebno dostavljati izvod iz matične knjige rođenih.
 
Novina je da je u toku trajanja roka za podnošenje prijava, komisija dužna da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima i ostvareni ukupan broj bodova.
 
Na Konkurs za upis u prvi razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.
 
U Gimnaziji “Niko Rolović” odobren je upis za 140 učenika, raspoređenih u pet odjeljenja opšteg smjera.
 
U Ekonomsko-ugostiteljskoj školi, kada su u pitanju obrazovni program u četvorogodišnjem trajanju iz područja rada, ekonomije i prava odobren je upis za tri odjeljenja - dva odjeljenja ekonomskog tehničara i jedno smjer pravno-administrativni tehničar. Odobren je i upis po jednog odjeljenja turističkog tehničara, tehničara prodaje i gastronoma.
 
Kada su u pitanju trogodišnji programi, školi je odobren upis tri odjeljenja – dva odjeljenja obrazovnog programa „konobar“ i jedno odjeljenje obrazovnog programa „kuvar“.
 
Sva odjeljenja broje 28 učenika.
 
Direktorica Srednje-ekonomsko ugostiteljske škole Tanja Spičanović naglasila je da je, kada su u pitanju zanimanja u trogodišnjem trajanju, Ministarstvo prosvjete i ove godine podržalo školu stipendiranjem učenika koji se opredjele da upišu deficitarna zanimanja.
 
„Osim 10 stipendija koje već dajemo učenicima, ove godine je odobreno još deset stipendija za zanimanja 'kuvar' i 'konobar', po pet stipendija po smjeru. Stipendija u mjesečnom iznosu iznosi 70 eura, a osim toga postoji mogućnost za učenike koji se obrazuju po trogodišnjem programu da se uključe i u model dualnog obrazovanja i da dio praktičnog obrazovanja stiču kod poslodavaca i da po tom osnovu takođe primaju nadoknadu koja za prvu godinu iznosu 50, za drugu 75, a za treću godinu 100 eura“, istakla je Spičanović.
 
Srednja stručna škola, prema Konkursu Ministarstva prosvjete, ove godine će upisati 224 učenika, raspoređenih u osam odjeljenja. Za obrazovne programe u četvorogodišnjem trajanju iz oblasti “poljoprivreda, prehrana i veterina” odobren je upis po jednog odjeljenja “poljoprivredni tehničar” i “veterinarski tehničar”, a za trogodišnji obrazovni program “pekar” jedno odjeljenje.
 
Za obrazovni program “saobraćaj i komunikacije”, koji traje četiri godine, odobren je upis za tri odjeljenja – “nautički tehničar”, “brodomašinski tehničar” i “špeditersko-agencijski i carinski tehničar”, po jedno odjeljenje.

Iz oblasti Zdravstva i socijalne zaštite otvoriće se jedno odjeljenje, smjer “zdravstveni tehničar” u trajanju od četiri godine i obrazovni program usluge, koji traje tri godine, smjer “frizer”, takođe jedno odjeljenje.