Društvo

Bajramska poruka imama Muidina ef. Milaimija

| 14:06:2018 | 13:38:39

Bajramska poruka glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Bar Muidina ef. Milaimija:


U ime Allaha milostivog, samilosnog
Poštovana braćo i cijenjene sestre, esselamu alejkum!

Danas poslije akšam-namaza svjedočit ćemo pojavi mjeseca mlađaka, kojom se završava post mjeseca Ramazana.

S radošću dočekujemo Ramazanski bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji.

Svako vrijeme ima svoje izazove, ljudske nade i brige. Velike brige u našem dobu jesu kako očuvati postignuti nivo ekonomskog razvoja i stabilnost društvenih vrijednosti na kojima počivaju kulturno-civlizacijski odnosi i razvoj modernoga društva. U svim tim brigama čovjek često zaboravi na duhovni razvoj i gubi balans u svome životu. Zato su poruke svetih knjiga, za nas muslimane posebno u svetom mjesecu Ramazanu, mjesecu posta, od velikoga značaja.
 
Kada postimo nastojimo se suzdržati od konzumiranja hrane i pića, ali istovremeno nastojimo razvijati pozitivne misli, više vodimo brigu o vlastitom govoru, nastojimo razumjeti ljude u nedaćama i brinuti o onima kojima je pomoć potrebna. U svijetu konzumerizma suočavamo se sa ozbiljnim problemom razumijevanja stvarnih vrijednosti posta i religije. Mnogi manipulšu religijom za nedopuštene ciljeve.
 
Prava vjera je vjera ljubavi, poštovanja, veselja prema životu i čovjeku, vjera bez nasilja i protiv nasilja. Vjerujem da je u nama Ramazan potakao te pozitivne osobine i da smo duhovno snažniji i odlučniji biti bolji ljudi i bolji muslimani. Uz Ramazan smo se učili da snažimo duh zajedništa i poštovanja čovjeka kao krunskog Božijeg stvorenja. Muhammed, a.s., nas je učio da se smireno i strpljivo nosimo i suočavamo sa životnim izazovima. Ramazanske dove i post su osnažile našu vjeru i dale nam snagu za rad na putu dobra.

Uz dovu Uzvišenom Bogu da primi naša dobra djela i molitve, čestitam vam Ramazanski bajram.
 
Srećan Bajram.
Gezuar Bajramin.
Bajram šerif mubarek olsun.