Društvo

U Baru kruzer Horizon španske kompanije Pullmantur

| 14:06:2018 | 19:30:45

Turistička organizacija Bar je, u saradnji sa kompanijom “Port of Adria”, turističkom agencijom “Boka Adriatic” i Klasterom turizma i kreativne industrije Bar, organizovala svečani doček kruzera “Horizon” španske kompanije „Pullmantur“, koji je prvi put uplovio u Bar. Kruzer je doveo 1.352 putnika, većinom sa španskog govornog područja, sa 612 članova posade.  
„Uz tradicionalan doček koji smo priredili, svi gosti sa kruzera mogli su da uživaju u crnogorskim specijalitetima: domaćim priganicama, siru, medu, crmničkom vinu i rakiji.  Za sve goste FA 'Rumija' je izveo prigodan program, koji je naišao na veliko oduševljenje svih turista, a jedan dio im se pridružio da zajedno odigra crnogorsko kolo. Na šetalištu, u blizini Nultog kilometra bio je postavljen i info pult Turističke organizacije Bar na kojem su turisti mogli dobiti informacije, mape grada, kao i propagandni materijal naše opštine. Interesantno je da su turisti sa kruzera bili dobro pripremljeni i tražili su konkretne informacije o posjeti najznačajnijim kulturno-istorijskim spomenicima, ali i da probaju tradicionalne crnogorske i barske specijalitete. U budućem periodu ćemo podržati dolazak kruzera, sve sa ciljem da našu opštinu predstavimo što većem broju turista kako bi se upoznali sa bogatom ponudom našeg grada. Raduje nas što sve veći broj turista sa kruzera želi da posjeti područje Skadarskog jezera, da krstari jezerom, posjeti crmničke podrume vina i uživa u netaknutoj prirodi“, kažu iz TO Bar.
 

Na brodu je organizovana i svečana razmjena plaketa od strane predstavnika agenta broda „Boka Adriatic Bijela“, čijim posredstvom je i uplovio španski brod, te predstavnika kompanije AD Port of Adria. Svečanoj ceremoniji je prisustvovao i dr Zoran Srzentić, predsjednik Opštine Bar, kao i predstavnici Turističke organizacije Bar.
 
Predsjednik Opštine Bar je izrazio zadovoljstvo što je Bar i ove godine kruzing destinacija, a brod “Horizon” koji je u Baru po prvi put doveo oko 1300 putnika i preko 600 članova posade, znak je da će i ova sezona biti uspješna. Poželio je dobrodošlicu putnicima i članovima posade, sa željom da ponesu lijepe utiske iz našeg grada i da nam se ponovo vrate.
 

Sedat Kara, izvršni direktor AD Port of Adria, naglasio je da, od kad je „Global Ports Holding“ prisutan u Crnoj Gori, španski „Pullmantur“ je šesta kruzing kompanija koja je prepoznala potencijal Bara kao nove kruzing destinacije.
 
„Iako je njihova primarna djelatnost vezana za pretovar tereta, veliko je zadovoljstvo kada se stvaraju i nove mogućnosti za privredni razvoj. Treću godinu zaredom bilježe rast broja dolazaka kruzera, veći broj turista i veći broj kompanija koje svoje brodove šalju u Bar. Odlična saradnja sa Turističkom organizacijom i opštinom, lokalnim proizvođačima i njihovim udruženjima doprinose da se Bar pozicionira visoko kao kruzing destinacija sa ciljem produžetka turističke sezone. Port of Adria je počela sa primjenom međunarodnog ISPS sertifikata koji se odnosi na međunarodne bezbjedonosne standarde“, kaže se u saopštenju TO Bar.
 

Na Šetalištu kralja Nikole i ovog puta je organizovana ponuda tradicionalnih i autentičnih suvenira uz koordinaciju Olje Fatić, predsjednice Klastera turizma i kreativne industrije Bar.