Društvo

Vojni remorker se vratio u Bar nakon Adriona

by Željko Milović | 15:06:2018 | 10:29:11

Pučinski remorker Mornarice Vojske Crne Gore (VCG) PR-41 Oada, pod komandom poručnika bojnog broda Ivana Lakovića, sa 20 članova posade, vratio se u Bar nakon što je učestvovao u međunarodnoj vojnoj vježbi koja je održana u Tirani, Draču i Valoni.
 
Vježba “Adrion CAX/Livex 2018” izvedena je od 3. do 13. juna, a osim crnogorske, učestvovale su mornarice Italije, Grčke, Hrvatske, Albanije i Slovenije.
 
Kako je sopšteno iz Ministarstva odbrane, vježbe u luci su se odnosile na praktični prikaz radnji i mjera prilikom borbene otpornosti broda, sekvenci bordinga i zaštite snaga u luci, spuštanje ljudstva i tereta iz helikoptera na brod, komunikacijskih vježbi i priprema za fazu na moru po pitanju navigacije i taktičkog manevrisanja.
 
“Drugi dio vježbe izvodio se na moru, gdje su se sprovodile vježbe pomorske blokade i kontrole pomorskog saobraćaja, uz brojne sekvence bordinga, taktičkog manevrisanja, traganja i spasavanja, zaštite broda od najvećeg interesa tokom plovidbe u formaciji SCREEN, artiljerijskog gađanja na moru, kao i komunikacijskih vježbi signalizacije svjetlom”, kaže se u saopštenju.
 

Navodi se da je posada PR-41 sve zadatke izvršila uspješno, naročito tokom vježbe GUNEX-a (artiljerijsko gađanje na moru), gdje je posada topova pokazala izuzetnu uvježbanost i preciznost.
 
“Vježba Adrion CAX/Livex 2018 je ocijenjena najvišom ocjenom od komandnog štaba i komandanata brodova učesnika vježbe, kao i predstavnika Šeste flote Mornarice SAD u Mediteranu koji je pratio vježbe bordinga u luci i na moru“, kazali su iz Ministarstva.
 
Naredne godine Crna Gora će biti domaćin vježbe Adrion.