Društvo

Kraj projekta Zapošljavanje osoba oštećenog vida

by Darija Jelić | 15:06:2018 | 23:22:58

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj organizovala je u hotelu “Sidro” konferenciju pod nazivom “Zapošljavanje osoba oštećenog vida u štamparijama za Brajevo pismo i crni tisak” kojom je privedena kraju uspješna realizacija istoimenog projekta. Projekat je implementiran uz finansijsku podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Nosilac je Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, a partner u ovom projektu Organizacija slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin.
 
Predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj Veselin Joketić kazao je da je ovo udruženje otpočelo realizaciju projekta šestog jula 2017. godine.
 
“Projekat je finansiran u okviru grant šema za 2017. godinu u vrijednosti od 52.454 eura i opravdao je povjerenje nas koji realizujemo projekat, a nadam se i finansijera Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. U okviru ovog projekta obučeno je šest osoba, dok su četiri zaposlene u Brajevoj štampariji u Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj. Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj ima tijesnu i intenzivnu saradnju sa Biroom rada Bar - zahvaljujući njima, realizujemo niz značajnih projekata, zapošljavamo osobe sa invaliditetom, vršimo njihovo obučavanje, dolazimo i do personalnih asistenata koji pružaju asistenciju našim članovima. Mislim da je ovo samo početak naše saradnje sa ZZZCG u zapošljavanju osoba sa invaliditetom“, istakao je Joketić.
 

Članica projektnog tima Tamara Bogdanović kazala je da je glavni cilj bio doprinos povećanju zaposlenosti osoba sa invaliditetom – osoba sa oštećenjem vida, te da su zapošljena četiri učesnika. Ciljna grupa su bile nezaposlene osobe sa invaliditetom – sa oštećenjem vida iz Bara, Ulcinja, Podgorice, Danilovgrada i Kolašina.
 
„Glavne aktivnosti sprovođene su kroz tri modula obuke u cilju razvoja vještina, znanja i kompetencija šest osoba sa oštećenjem vida, kako bi postali konkurentni na tržištu rada i direktno zapošljavanje. Poslije 12 mjeseci projekta imamo šest lica obučenih za rad u štamparijama za Brajevo pismo i crni tisak, četiri sa šestomjesečnim radnim iskustvom, ali i prostorije koje su potpuno prilagođene namjeni i prije svega prilagođene osobama sa oštećenjem vida, koje sadrže svu neophodnu opremu za štampanje“, istakla je Bogdanović, navodeći da je uprkos obezbijeđenim normativnim pretpostavkama, stepen zaposlenosti osoba sa invaliditetom -osoba sa oštećenjem vida, i dalje znatno nizak.
 
„Veoma je bitan ekonomski uticaj koji smo projektom ostvarili, odnosno obezbjeđivanje materijalnih sredstava za četiri lica sa oštećenjem vida koja su tokom šest mjeseci projekta dobijala naknadu za rad u lokalnim štamparijama. Ostvarili smo i socijalnu funkciju, koja se ogleda u ostvarivanju društvenog statusa i mogućnostima razvoja komunikacije sa drugim pripadnicima zajednice, ali i psihološki uticaj, jer su učesnici projekta uočili napredak, tako što su dobili priliku da usavršavaju i unaprijeđuju svoja znanja, ali i samopoštovanje, pošto je pravo na rad jedno od osnovnih ljudskih prava i predstavlja osnov vrjednovanja životne aktivnosti svakog pojedinca“, zaključila je Bogdanović.
 
Prisutnima se obratila i Nataša Kovačević, rehabilitacijska savjetnica u Birou rada Bar, koja je govorila o osvrtu na pravnu regulativu u ovoj oblasti i o olakšicama pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom. U ime Zavoda za zapošljavanje Crne Gore govorio je i Veselin Orlandić, načelnik područne jedinice za Bar, Budvu i Ulcinj Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, istakavši da je njihov cilj smanjenje nezaposlenosti, posebno osjetljive kategorije stanovništva.
 
Nakon izlaganja, učesnici konferencije razmjenjivali su svoja mišljenja i zapažanja o sprovedenom projektu.