Društvo

Održan Mediterranean Best Dance Bar 2018

by Silvija Vukelić | 25:06:2018 | 12:26:25

Internacionalno plesno takmičenje “Mediterranean Best Dance Bar 2018“ održano je 23. i 24.juna u “Sportskoj dvorani Topolica“.
 
Već devetu godinu za redom, u organizaciji plesnog kluba “Habanera“ iz Bara, ovaj festival je omiljeno mjesto ljubitelja plesa. Pored učesnika iz Crne Gore, svoje umijeće u raznim starosnim kategorijama i plesnim disciplinama, prikazalo je preko 1500 učesnika iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Bugarske, Mađarske, Rusije i Rumunije.

 
Prvog dana takmičili su se u disciplinama: jazz dance, modern i contemporary, show dance, mažoret ples. Drugi dan bio je rezervisan za ballrom plesove (engleski valcer, tango, quick step, bečki valcer, samba, ča ča ča, rumba..), te latin show i street discipline ( hip hop, break dance, disco dance..).
 
Sinoć su na “Gala programu” nastupili najbolji izvođači po grupama, dodijeljene su nagrade najuspješnijima, ali i zahvalnice članovima žirija i prijateljima koji su pružili podršku organizatorima.
 
“Cilj ovog festivala je ne samo da unaprijedi aktivnost plesnih klubova i podigne svijest o potrebi i značaju plesa kao zdravog načina života, već i stvaranje uslova za promociju mladih talenata, razmjenu ideja, promociju kulture i tradicije kao i njegovanje multikulturalnog nasljeđa u gradu kakav je Bar. Takođe, pruža se i značajan doprinos početku turističke sezone“ kazala je organizatorka festivala Ljiljana Nikolić iz plesnog kluba “ Habanera“. Ona je ovu lijepu plesnu priču u našem gradu, pokrenula je zajedno sa suprugom Dejanom. U znak zahvalnosti roditelji članova “ Habanere“ uputili su im vrlo emotivno pismo, koje je oficijelni voditelj Predrag Katanić pročitao na završnoj večeri festivala, dodavši da iduće godine ovaj plesni klub slavi dvije decenije uspješnog rada.

 
Takmičare je ocjenjivao stručni žiri iz oblasti plesa, internacionalne sudije, iskusni pedagozi i koreografi među kojima i Lil Fil , koreograf Džastina Timberlejka, Britni Spirs i drugih svjetski poznatih izvođača.
 
“ Zahvalan sam organizatorima na pozivu. Bio sam veoma znatiželjan jer, ovo je prvi put da sam u Baru i Crnoj Gori. Zaista sam oduševljen. Ja sam iz Belgije ali radim u Americi i širom Evrope...iznenađen sam koliko ovdje ima talenata i sigurno ću ponovo doći“, kazao je Fil za Radio Bar i Bar info.
 
On je tokom festivala održao edukativne radionice u hip hopu.

 
“ Vježbajte puno, jer nije lako. Ipak, nikada se ne predajte i ne dozvolite da vam iko kaže da ne možete. Samo verujte u sebe i svoje snove i uspjećete“ poručio je Fil svima koji žele da se bave plesom.
 
Predsjednik festivalskog žirija Trajče Petkovski, istakao je da su sudije na ovogodišnjem festivalu imale veoma težak zadatak.
 
“Više od 90% plesača je bilo na vrhunskom nivou, ali zato smo imali i vrhunske sudije, koji su svoj posao odradili baš onako kako smo se svi nadali. Ja sam veoma zadovoljan, kako je sve proteklo“, kazao je on. Petkovski je pohvalio organizatore festivala i dodao da je samo iz Makedonije došlo preko 200 učesnika, koji iz Bara nose predivne utiske.
 
U kategoriji solo igrača, po mišljenju žirija, najbolja je bila Asia Cicmil članica plesnog studija “ City dance“ iz Novog Sada.

 
“Dala sam svoj maksimum. Ovoj nagradi predhodio je naporan trud i rad. Nisam očekivala, ali sam jako srećna i zadovoljna zbog postignutog uspjeha“, kazala je talentovana Cicmil koja se plesom bavi četiri godine, a do sada je osvajala brojna prestižna priznanja čak i na svjetskim takmičenjima.
 
Novosađanke iz “ City dance-a“ su takođe osvojile nagradu i za najbolju grupu. Plesačica Anđelija Đorić istakla je da je konkurencija bila veoma jaka.
 
“Puno smo vježbali i trudili se svi zajedno. U finalu su zaista svi bili fenomenalni i konkurencija je bila veoma jaka. Mi nismo toliko razmišljali o tome, već smo se prepustili muzici i uživili u uloge“, kazala je Đorić.

 
Koreograf plesnog studija “City dance“ Sanja Milošević ponosna je zbog uspjeha svojih takmičara.

“ Prvi put učestvujemo na ovom festivalu. Doveli smo najbolju ekipu, svjetske prvake. Najviše smo se fokusirali smo se na takmičenje ali, budući da smo boravili ovdje tri dana, iskoristili smo priliku da uživamo u moru i vašem gradu“ .
 
Nagradu za najbolju formaciju odnijeli su su članovi plesnog studija “Brake a leg“ iz Makedonije za plesnu tačku “Robin Hud“. Najbolji plesni par u standardnim plesovima čine Rinat Sunitulin i Maria Peregudova iz Albanije.
 
Zapažen nastup na festivalu imale su mlađe kategorije i juniori “ Habanere“. U “Gala programu“ nastupili su juniori hip-hop grupa i latin show formacija – pobjednici u svojim kategorijma.