Društvo

Odata pošta strijeljanim logorašima

by Ivanka Leković, photo: Zijo Madžurić | 25:06:2018 | 12:47:43

Povodom 75 godina od strijeljanja 30 logoraša iz Barskog logora, spomen obilježje na mjestu njihovog stradanja, na Reni, posjetile su delegacije UBNOR-a i antifašista Bara i Danilovgrada, koje su položile cvijeće i odale poštu stradalima.
 
“Tačno na današnji dan, prije 75 godina, u jednom danu i u jednom času, okupatorske vlasti, po prethodnom dogovoru i odabiru njihovih sramnih slugu, iz koncentracionog logora u Baru izveli su 25. juna 1943. godine u jutarnjim časovima i strijeljali 180 logoraša u sedam crnogorskih gradova. U Baru, Cetinju i Podgorici po 30, u Danilovgradu i Nikšiću po 25, a u Andrijevici i Beranama po 20 logoraša. Nešto kasnije, samo sedam dana prije kapitulacije Italije, strijeljali su još 7 logoraša na Smailagića polju kod Kolašina“, kazao je predsjednik UBNOR-a i antifašista Bara, Đuro Marković.

 
 
On je istakao da  “odajući poštu tridesetorici strijeljanih u Baru istovremeno se odaje pošta i ostalim strijeljanim logorašima“. Ovo je prilika da se iskažu poštovanje i zahvalnost svima koji su živote položili za slobodu  “ali i da sa ovog mjesta poželimo da više nikada ni jednoj generaciji ne bude potreba da oružjem brani svoja ognjišta, niti da se na taj način rješava pitanje slobode i pravde“, kazao je Marković.

 
Dogođaju su prisustvovali i potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore Slobodan Simović, članica predsjedništva SUBNOR-a Branka Nikezić, i preživjeli logoraš, Sveto Đurović, kao i članovi izviđačkog odreda  “24. novembar“ iz Bara.