Društvo

Nova dijagnostička metoda u liječenju srčanih aritmija

by Ivanka Leković | 27:06:2018 | 19:10:23

Po prvi put u Crnoj Gori, u Baru je ove nedjelje održana prezentacija – praktičan prikaz rada mobilnog EKG-a koji će olakšati život mnogim bolesnicima koji imaju poremećaj ritma srca.
 
O uređaju, koji je novina na našim prostorima za slušaoce Radio Bara i Bar infa govorio je dr Mihailo Vukmirović, kardiolog aritmolog. Bila je to prilika da sa njime porazgovaramo i o drugim temama, važnim za pacijente koji boluju od srčanih bolesti, ali i za zdrave ljude.
 
Dr Vukmirović je kazao da se dešava da se pacijent ima problem istog dana, ili dan-dva nakon urađenog holtera. Tako se izgubi vrijeme, optereti pacijent da nepotrebno nosi holter, a ne otkrije se aritmija. Drugi problem sa holterom je što je to sistem elektorda, pa se ljeti, kad se svi znojimo, na snimku stvaraju tzv. “šumovi”.
 
“Portabilni EKG je trokanalni, što je sjajna stvar jer nema šuma - zapisa koji može da imitira srčani rad, a u stvari ne znači ništa. Trokanalni EKG povećava preciznost”, ističe on. Ovom aparatu ne predstavlja problem ni to što je tijelo znojavo, pa to nije barijera kod sportista i rekreativaca. Portabilni EKG ispitan je na pacijentima “koji su bili vaskularizovani, koji su imali operacije na srcu”, što uzrokuje deformitet grudnog koša.
 
“U ovom, kao i u slučajevima urođenog deformiteta grudnog koša, pojačane maljavosti i velike debljine, što inače predstavlja teškoću kod tradicionalnog EKG aparata, snimak ima odličan kvalitet“, kaže dr Vukmirović.
 
On objašnjava da poremećaj srčanog ritma može biti praćen simptomima u vidu jačeg i bržeg pravilnog ili nepravilnog srčanog rada, ali nekad mogu biti i bez simprtoma.
 
“Ako su poremećaji srčanog ritma u pitanju, onda pacijenti mogu da imaju bliski osjećaj krize svijesti ili potpuni gubitak svijesti. Kolapsu obično prethode problemi u vidu zujanja u ušima, malaksalosti i hladnog preznojavanja. Iza tog fenomena nema značajnog poremećaja srčanog ritma. Sa druge strane, klasična sinkopa podrazumijeva krizu svijesti i kada dođe do povređivanja nekog dijela tijela, pacijent nema vremena da se pripremi i ne prethode simptomi kolapsa. On može da osjeti drugačiji srčani rad i kratkotrajnu omaglicu, nakon čega se dešava kompletna kriza svijesti. Ono što je bitno-nema ugriza za jezik i nema umokravanja, ako su u pitanju srčani problemi”, objašnjava razliku između sinkope i kolapsa dr Vukmirović.
 
Pacijenti koji dožive sinkopu, osobito ako su ranije liječeni od srčanih problema (infarkt, ugrađeni stentovi, baj pas), ako imaju srčanu manu, dijabetes ili su na dijalizi, ili ako u porodici imaju nekog ko je naprasno umro ispod 55. godine (ili ispod 40, ako je bio sportista), zavređuju pregled aritmologa, smatra on.

 
Kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo, jako je bitno da u vrelim danima pacijenti češće jedu i to manje obroke, piju dovoljno tečnosti, oblače pamučnu odjeću. Uz to, jako je bitno da se doza ljekova prilagodi vremenskim prilikama, da se češće kontrolišu kod izabranih ljekara...
 
Na pitanje koja grupa ljudi sama sebi pravi najveće probleme sa srcem i koje su to loše navike, dr Vukmirović je istakao da je gojaznost sama po sebi bolest, da je povezana sa tzv. metaboličkim sindromom i da takve osobe pate više od hipertenzije, koja je glavni krivac za nastanak infarkta srca, šloga i srčane slabosti, odnosno aritmije. Sa druge strane, krvni pritisak je sam po sebi razlog za nastanak šloga. Uz to, gojazne osobe imaju povećan rizik od dijabetesa “tihog ubice”, koji opet za sobom povlači veći rizik od kardiovaskularnih, ali i niza drugih bolesti, među njima i bubrežnih problema.
 
Samo liječenje gojaznosti i mjere prevencije, smatra dr Vukmirović, treba da idu u tri pravca-adekvatna, mediteranska ishrana, dozirana fizička aktivnost i aerobne vježbe.

Dr Vukmirović ističe da su glavni problem tzv. “komercijalne dijete” , koje nemaju realnog efekta-gubi se samo tečnost iz organizma, smanjuje mišićna masa, a količnina masti ostaje ista.
 
On nije pobornik naglog mršanja “jer dovodi do ispcrpljivanja organizma, stanja šoka”, a kilogrami se obično brzo vrate.