Društvo

Realizacija projekta - Uključimo se zaposlimo OSI

by Silvija Vukelić | 01:07:2018 | 12:11:49

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, uz finansijsku podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, ovih dana realizuje projekat “Uključimo se zaposlimo OSI“.
 
Po riječima Veselina Joketića, predsjednika Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, projekat “traje dvanaest mjeseci, ima za cilj povećanje doprinosa zapošljavanju osoba sa invaliditetom i podizanje radnih kompetencija OSI kroz dva modula“.
 
“Obuku realizujemo u saradnji sa privatnom ustanovom za obrazovanje odraslih ‘Racc eduko’ iz Bara. Prvi modul predviđa obuku za poslovnog administratora. Nakon četiri mjeseca obuke polaznici će dobiti sertifikat. Drugi modul u trajanju od mjesec je specijalizacija za rad u kopirnici. Željeli smo da polaznici steknu dva zanimanja i da ne budu vezani za rad u našoj organizaciji, već da radni odnos mogu zasnovati u bilo kojoj kopirnici ili kod kog poslodavca kao poslovni administratori“, objasnio je Joketić.
 
Nakon obuke, četiri najuspješnija kandidata će zasnovati radni odnos u Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj. Potom će, kako je predviđeno projektom, minimum jedan kandidat produžiti radni odnos na još pola godine.
 
“Planirali smo da se povežemo i sa drugim zainteresovanim poslodavcima koji bi zaposlili i ostale kandidate koji su prošli obuku.Težićemo da ni jedna osoba po završetku projekta ne ostane nezaposlena. Nadamo se da ćemo u tome i uspjeti, ali tu treba i poslodavci da se uključe. Planiramo da se povežemo i sa fakultetima u Baru. Mi ćemo iz sredstava projekta obezbijedititi platu, a poslodavci će se tokom tog probnog rada uvjeriti u njihove radne sposobnosti i zaposliti ih“, nada se Joketić.
 
Za učešće u ovom projektu prijavilo se devet kandidada, ali su kako kaže bili primorani da odaberu šest polazanika.
 
“Vodili smo računa o rodnoj ravnopravnosti jer smatramo da su žene sa invalididtetom dvostruko diskriminisane. Stoga je od tih šest kandidata uključeno pet žena“ ističe Joketić.

 
Marija Božović (23) pohađa obuku za poslovnog administratora.
 
“Imamo šest predmeta: poslovni engleski, poslovna komunikacija, pravo, ekonomija, rad na računaru, daktilografija... U sklopu projekta imaćemo i rad u kopirnici. Drago mi je što postoje ovakvi projekti koji uključuju osobe sa invaliditetom i zahvalila bih Veselinu Joketiću koji nas motiviše i podstiče da budemo još bolji i da radimo na sebi“, kazala je ona.
 
Devetnaestogodišnja Muradija Ibrahimović do sada nije imala priliku da radi.
 
“Obučavam se za poslovnog administratora. Ovo nam mnogo znači... pogotovo nama koji imamo problem sa vidom ili neki drugi problem.Nadam se da će poslodavci prepoznati naš trud i želju da se zaposlimo“, rekla je Ibrahimović.
 
Milena Kuveljiić (53) je diplomirani pravnik. Ima dosta radnog iskustva, ali nikada nije zasnovala stalni radni odnos.
 
“Imam problema sa vidom i druge zdravstvene probleme. Ovo je šansa za neki novi početak ili, mogu reći, novi nastavak. Trebalo bi ovakvih projekata da bude više, da društvo i država prepoznaju da su OSI, a naročito žene iz ove populacije, neko kome treba na neki način pomoći i koje treba usmjeriti“, smatra Kuveljić.
 
Ona za obuku ima samo riječi hvale.
 
“Obuka je organizovana na jako dobar način i program je lijepo prilagođen. Osoblje divno sarađuje. Ovo je jedna jako dobra grupa koja se bori, ima svoj cilj i hoće da nauči što više. U kratkom periodu naučili smo baš dosta“, kazala je Kuveljić i na kraju razgovora poručila osobama sa invaliditetom “da ne stanu i da se pomire s tim, već da idu dalje rade na sebi i svojoj nadogradnji”.