Društvo

OŠ Srbija punom parom i tokom juna

by Željko Milović | 01:07:2018 | 17:14:00

Od 6. do 9. juna OŠ“Srbija“ je sa svojom pozorišnom predstavom “Mašnica nade” gostovala u Šavniku, na Žabljaku i u Ivanjici.
 
“Mašnica nade”, koja je na 11. Festivalu dječijeg teatra osvojila prvu nagradu za predstavu u cjelini, drugu nagradu za režiju, drugu nagradu za scenografiju, drugu nagradu za glavnu žensku ulogu, treću nagradu za glavnu mušku ulogu i treću nagradu za epizodnu mušku ulogu, osvojila je posebno mjesto kod publike u salama Centara za kulturu u Šavniku i na Žabljaku. Ansambl predstave nastavio je turneju do bratimljene škole “Milinko Kušić” u Ivanjici. Boravak ansambla, direktora škole i jednog broja nastavnika, bio je prilika da se učvrste prijateljske veze i da se u tu školu prenese dio aktivnosti OŠ “Srbija” u godini jubileja.

 
Nakon povratka iz Ivanjice, nastavnici su se oprostili od još jedne generacije učenika: “Vi ste dali poseban pečat ovoj školi, zaokružili ste 140. generaciju. Dobitnici ste tri Luče i toliko ste kvalitetni da imamo ne samo jednog, nego dva učenika generacije. Vratili smo se sa puta sa dobrim dijelom vas, krstarili smo sa pozorišnom predstavom do Šavnika, Žabljaka i Ivanjice i svuda smo primljeni sa oduševljenjem. U Srbiji nas je snimala i televizija”, direktor Josip Ćinćur se zahvalio polumaturantima i zaželio im sreću i uspjeh u budućem životu i školovanju.
 
Svake godine, kao po tradiciji, polumaturanti OŠ “Srbija” održavaju zajedničku proslavu polumaturske večeri zajedno sa polumaturantima iz OŠ “Jovan Tomašević“ iz Virpazara. Odjeljenske starješine učenika 9. razreda OŠ “Srbija”, profesorica biologije Nina Žugić i nastavnica matematike Suzana Baltić, zajedno sa profesoricom maternjeg jezika iz OŠ “Jovan Tomašević” Slađanom Tomović, oprostile su se od učenika. Uz podsjećanje na devetogodišnje školovanje, uz emocije, suze, pjesmu, igru, govore, prezentaciju školskog života, uzajamne želje, proteklo je polumatursko veče.


Škola je iznjedrila tri lučonoše: Enu Pepić, Tinu Truš i Leartu Lolović, dok su odličan uspjeh u devetogodišnjem školovanju postigle tri učenice: Aldijana Šabović, Amina Mučić i Najda Mučić.
 
Direktor škole Josip Ćinćur je novim prvacima poželio dobrodošlicu, dok su učenici za svoje nove drugare pjevali, recitovali, izveli ritmiku, igrokaz, plesali... A prvi školski korak prvaci su napravili sa svojim učiteljicama Vanjom Hrastinski i Tanjom Vuković i vaspitačicama Dragicom Pantović i Merimom Mustafić.

 
U OŠ “Srbija” se izučava i italijanski jezik. Učenici su, uz podršku svoje nastavnice i mentora Jadranke Marković, i ove godine postigli uspjeh na konkursu koji je organizovalo Udruženje nastavnika italijanskog jezika Crne Gore. Tema je bila “Pirandello, nostro contemporaneo!” – “Pirandelo, naš savremenik!”. Drugo mjesto u kategoriji osnovnih škola pripalo je video snimku učenika OŠ “Srbija” - Rozana Pecović, Bekir Bahović, Faris Đozgić, Rizo Đenčić i Alen Nikočević. Na manifestaciji, održanoj 20. juna u KIC-u “Budo Tomović”, Udruženje je učenicima dodijelilo diplomu za osvojeno drugo mjesto, novčanu nagradu u iznosu od 70 eura i majice sa citatom Pirandela, a Ambasada Italije u Podgorici pokonila komplet stripova na italijanskom jeziku. Manifestaciju su podržali KIC “Budo Tomović”, Zavod za školstvo Crne Gore i Ambasada Republike Italije u Podgorici.
 
Iako je nastavna godina završena, rezultati rada u OŠ “Srbija” i dalje stižu. Na konkursu Vukove zadužbine za Žabljak, Šavnik i Plužine, u okviru literarnih radova, učenica sedmog razreda OŠ “Srbija” Kanita Peročević, osvojila je treću nagradu. Svim dobitnicima će nagrade, diplome i zahvalnice biti uručene tradicionalno na Petrovdan, 12. jula u Spomen kompleksu “Vukovi korijeni” kod Šavnika.

 
Ova škola je već dvije godine uključena u međunarodni program Eko-škole. Nakon dvije godine pilotiranja ovog projekta, 27. juna je u Školi obavljena akreditacija od strane Nevene Čabrilo i Danijele Đilas, članice Nacionalnog koordinacionog tijela, zaduženog za sprovođenje medjunarodnog programa Eko-škola. Škola će 20. septembra, na Dan ekološke države, biti nagrađena ekološkom zastavicom, što je priznanje da je ispunila sve kriterijume definisane od strane Međunarodne fondacije.

 
Eko odbor Škole, osnovan decembra 2016. je glavni inicijator i organizator svih aktivnosti i zadataka vezanih za očuvanje i zaštitu životne sredine. Koordinator odbora je Nina Žugić, profesorica biologije, Predsjednik Odbora je direktor Josip Ćinćur, dok su članovi, njih 30, učenici, nastavnici, roditelji učenika i predstavnici lokalne zajednice. Njihove aktivnosti tokom ovog dvogodišnjeg rada odnosile su se, pored ostalog, i na ocjenu stanja životne sredine, donošenje Akcionog plana (na tri teme: otpad, školsko dvorište i okolina), monitoring i evaluaciju, akciju sađenja maslina u školskom dvorištu...
 
Kako ističu iz OŠ “Srbija”, aktivnosti u jubilarnoj godini nisu završene, nastaviće se početkom naredne školske godine i odvijaće se do kraja decembra.