Društvo

Povećan broj putnika, novi vozovi stižu naredne godine

by POBJEDA | 04:07:2018 | 12:02:13

“Broj putnika u prvoj polovini ove godine, u odnosu na uporedni period prošle, veći je za 25.000, a Željeznički prevoz bilježi i rast prihoda od prodaje karata”, saopštila je PR te kompanije Amina Murić.
 
Murić je Pobjedi pojasnila da je do povećanja došlo zato što je početkom ove godine uključen u saobraćaj i noćni voz na relaciji Bar Beograd.
 
Kad je riječ o nabavci tri nova elektromotorna voza, ona je rekla da je projekat planiran za 2019. godinu i to sredstvima iz fondova EU.
 
“To su tri nova elektromotorna voza planirana za 2019. godinu. To će biti vozovi isključivo za lokalni saobraćaj”, rekla je Murić i dodala da su dva španska lokalnog voza ispravna, dok jedan popravljaju.
 
Ona je istakla da ankete pokazuju da putnici najviše zamjerki imaju na kašnjenja vozova, što je uslovljeno kvarovima. Murić je govoreći o stanju u željezničkom saobraćaju u Crnoj Gori rekla da su u 2017. godini imali kašnjenja vozova zbog rekonstrukcije pruge u Srbiji, dijelom kroz Crnu Goru, te starosti voznih sredstava.
 
“Ovi problemi su se prenijeli na prvi kvartal 2018. godine. Već u drugom kvartalu ostvarujemo bolje rezultate u smislu prometa. Rebalansom budžeta s kraja 2017. dobili smo značajna finansijska sredstva od Vlade za opravku voznih sredstava. Uradili smo opravku dvije lokomotive za međunarodni, a po potrebi i za lokalni saobraćaj”,  reklaje Murić.
 
Tako je, kako je istakla, zabilježen rast broja putnika, ali i prihoda od karata.
 
“Broj putnika veći je u prvoj polovini 2018. u odnosu na isti period prošle godine za nekih 25.000 putnika. U finansijskom pogledu, prihodi od prodaje karata veći su za 30 odsto”, kazala je Murić.