Društvo

Položeno cvijeće na spomenik na Belvederu

by Ivanka Leković, photo: Zijo Madžurić | 06:07:2018 | 15:30:26

Jutros je položeno cvijeće na spomenik mladićima i djevojkama koje su u zoru, 6. jula 1944. godine njemački vojnici strijeljali u maslinjaku kraj Starog Bara.


 
Pored predstavnika SUBNOR-a i antifašista Bara, članova porodica strijeljanih, izviđača odreda “24. novembar”, polaganju cvijeća prisustvovali su predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić, potpredsjednik Dušan Raičević, predsjednik SO Bar Radomir Novaković i Branka Nikezić, član Glavnog odbora SUBNOR-a Crne Gore.

 
General u penziji, Špiro Niković, podsjetio je na strijeljanje mladih ljudi u maslinjaku kod Starog Bara, kao i na narodnooslobodilačku borbu i njene tekovine. On je istakao da je potrebno da se “njihova žrtva pamti i poštuje, i da se svi staramo o ovom spomen-obilježju”. Pozvao je sve Barane da večeras prisustvuju manifestaciji “Crvene košulje”, koju, tradicionalno, organizuju Kulturni centar i Udruženje boraca i antifašista Bara.

 
Predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić, podsjetio je da je prošlo 74 godine od stradanja desetoro mladih Barana sve tri vjere. Uz stihove “da li će sloboda umjeti da pjeva kao što su sužnji pjevali o njoj”, govorio je i o junaštvu i žrtvama crnogorskog naroda tokom II svjetskog rata i istakao da je potrebno da mladi naraštaji budu upoznati sa slobodarskom tradicijom svog naroda.