Društvo

Održana manifestacija U ime crvene košulje

by Silvija Vukelić | 07:07:2018 | 10:48:58

Tradicionalna manifestacija “U ime crvene košulje” održana je sinoć na sceni u Starom gradu.
 
Ovu manifestaciju, JP Kulturni centar Bar i Opštinski odbor SUBNOR-a i antifašista Bar, organizuju u znak sjećanja na deset djevojaka i mladića, koje su u zoru 6. jula 1944. godine, njemački vojnici strijeljali u maslinjaku kraj Starog Bara.

 
“Imali su samo jedan život koji su prinijeli na oltaru slobode, u cvijetu svoje mladosti. Uradili su to da nam bude ljepše, da živimo u slobodi, miru i slozi u međusobnom razumijevanju i uvažavanju. To doživljavamo kao pomen njima, iz čijih se crvenih snova rodiše svijetle zore, u koje su bili zagledani, i priznanje, njima i svima koji su svojim prelagaštvom i umijećem odbranili vjekovnu slobodu i razgrnuli mrak i tminu obasjavajući Crnu Goru svjetlošću viteštva i slave”, kazao je predsjednik SUBNOR-a i antifašista Bara Đuro Marković.
 
On je poručio mlađim generacijama da nastave da njeguju uspomene na NOB i svijetle likove te borbe jer “tako će i oni i njihova djela živjeti vječno”.

 
“Ko se ne sjeća, i ne zna prošlost, ne može imati svijetlu budućnost” zaključio je Marković.
 
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su recitatorka Radmila Škuletić, dramski umjetnici Dragiša Simović i Miro Nikolić te sopran Aleksandra Vojvodić Jovović.
 
Hor “Zahumlje” iz Nikšića uz pratnju istoimenog orkestra, predstavio se barskoj publici sa najljepšim pjesmama iz NOB-a. Pod dirigentskom palicom prof. Predraga Martinovića nastupili su i vokalni solisti Mihailo Perošević, Milica Nikolić, Tamara Butorović i Bojana Marković.

 
Pored ostalih nastupa širom zemlje i regiona, ovaj hor je 17. juna u Dolini heroja na Tjentištu uveličao akademiju “Barjak časti i slobode”, kojom su Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine, sa SUBNOR-om i antifašistima Crne Gore, obilježili 75. godišnjicu Bitke na Sutjesci.