Društvo

VIDEO: Min.Nurković na brodu 21. maj i otvaranju pasarele

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Senad Sukalić | 11:07:2018 | 19:34:49

Danas je u Luku Bar prvi put uplovio brod “21.maj” Crnogorske plovidbe AD, koji je dopremio 33.000 tona petrol-koksa, čime je, nakon višemjesečnih pregovora, počela i realizacija novog, vrijednog poslovnog ugovora barske Luke.
 

“Nadam se da će u Luci u narednom periodu biti stvoreni uslovi za pretovar većih količina tereta, čime bi njeni potencijali bili iskorišteni u znatno većem obimu”, kazao je ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković koji je danas na brodu sa predstavnicima "Crnogorske plovidbe" razgovarao o novim poslovnim angažmanima.
 
Crna Gora raspolaže sa četiri teretna broda, od kojih dva pripadaju “Barskoj plovidbi”, a dva kompaniji “Crnogorska plovidba”. Prvi put jedan od njih, brod “21. maj” uplovio je u luku svoje matične države.
 

“Danas imamo veliko zadovoljstvo da vidimo naš brod, sa našom posadom i kadetima. Crna Gora ima više od 7.000 pomoraca, a na našim brodovima omogućavamo mladim kadetima da prođu obuku i steknu potrebna pomorska zvanja. Naši pomorci godišnje prihoduju 200.000.000€. Ovom prilikom biće izvršena i redovna šestomjesečna smjena posade”, kazao je ministar Nurković.
 
Brod je dopremio 33.000 tona petrol koksa koji će biti pretovaren za potrebe novog poslovnog partnera Luke, kompaniju “Cemex”.
 
“Nadam se da ovo neće biti jedini dolazak i pretovar za barsku Luku, već da ćemo u narednom periodu proširenjem kapaciteta i nabavkom nove opreme, u znatno većem obimu iskoristiti potencijale Luke, koja je projektovana na 5.000.000 tona tereta. Već imamo interesovanja inostranih investitora za  proširenje kontejnerskog dijela Luke”, istakao je ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković.
 
Brodovi “Crnogorske plovidbe AD” – “Kotor” i “21. maj” dati su u jednogodišnji najam londonskoj firmi sa kojom je ostvarena dobra saradnja, a zbog porasta cijena vozarine na tržištu, u budućnosti se očekuju i značajniji finansijski efekti.
 
“Država je dala garanciju za kupovinu brodova koji su koštali 47.000.000€, a već je vraćeno 27.000.000€. Zbog blagog porasta cijena vozarina, očekujemo da ćemo uspješno moći u narednom periodu da servisiramo veći dio preostalog kredita. Prošle godine ‘Crnogorska plovidba’ izvršila je redovno petogodišnje dokovanje, koje je pokazalo da su brodovi u ‘dobroj kondiciji’ i nema razloga da ne ostvarimo planirano", kazala je izvršna direktorka kompanije Marija Vukmirović, koja je navela da je dnevni najam “21. maja” preko 8.000 dolara, a za brod “Kotor” 9.800, s tim što će u novom poslovnom aranžmanu biti dogovorena veća cijena i za “21. maj”.
 

Poslovna politika “Crnogorske plovidbe” je da na našim brodovima budu upošljeni isključivo crnogorski državljani. “Zato smo potpisali i ugovor sa Fakultetom za pomorstvo, kako bismo dobili što kvalitetniji kadar”, istakla je Vukmirović.
 
Goste na brodu pozdravio je kapetan Radomir Mršulja koji je naglasio da mu je drago što je bio za kormilom broda prilikom njegovog prvog uplovljavanja u Crnu Goru. “Nadam se da ćemo češće dolaziti, što bi značilo prosperitet i za našu kompaniju i cijelu Crnu Goru”, kazao je za Radio Bar i Bar Info kapetan Mršulja.
 

Ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković danas je sa predstavnicima barske opštine prisustvovao i zvaničnom otvaranju i stavljanju u funkciju pasarele u Sutomoru.
 
“Zadovoljstvo je što će se saobraćaj od sada odvijati prvenstveno bez rizika po ljudski život, ali i i bez zastoja na ovom dijelu magistrale. Podsjetimo se samo koliko su proteklih godina pješaci pravili gužvu na ovoj dionici gdje je nekoliko  prelaza, a kolone automobila u jeku sezone bile su nepregledne”, kazao je ministar Nurković, koji je izrazio nadu da će se i ubuduće zajedničkim akcijama resornog ministarstva, opštine i društveno odgovornih firmi izgraditi još jedna pasarela u Sutomoru.
 
“Ovom prilikom pozivam građane da se ponašaju odgovorno, koriste pasarelu i izbjegnu tragediju poput one koja se desila u Podgorici na lokaciji gdje postoji pasarela, a pješaci je ne koriste”, podsjetio je Nurković.
 
Na značaj investicije ukazao je i predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić.
 
“Pasarela će doprinjeti bezbjednosti mještana i turista prilikom prelaska magistrale. Ona će smanjiti i velike gužve, posebno u špicu, kada turisti ujutro i uveče idu ili se vraćaju sa plaže. Vjerujemo da će uz pothodnik, koji je takođe planiran i izgradnju još jedne pasarele na dijelu prema marketu ‘Voli’, problem saobraćajnih gužvi makar biti ublažen, ako se već ne može potpuno eliminisati”, kazao je čelni čovjek barske opštine dr Srzentić.
 

Donator pasarele je građevinska firma “Bemax”, kojoj su se zahvalili i ministar Nurković i predsjednik Srzentić.
 
Direktor “Bemaxa” Veselin Kovačević je zadovoljan što se kompanija na čijem je čelu pokazala kao društveno odgovoran subjekat i izrazio spremnost da sličnim donacijama i ubuduće izlaze u susret potrebama građana. Finansijska vrijednost ovog značajnog infrastrukturnog objekta je 80.000€.