Društvo

Odlazeći ambasador Kine Zhiwei biće ambasador prijateljstva

| 13:07:2018 | 14:13:00

 Ambasador Kine u Crnoj Gori, Cui Zhiwei, koji završava svoj četvorogodišnji mandat, imenovan je od strane Asocijacije prijateljstva NR Kine i Crne Gore u Kini Cui za ambasadora prijateljstva i biće dodatna konekcija za dalje projekte. Predsjednik Asocijacije čije je sjedište u Baru mr Samir Hadžić uručio mu je u ambasadi akreditivna pisma.
 
Cui Zhiwei je priredio oproštajni prijem za Asocijaciju prjateljstva NR Kine i Crne Gore, i izrazio zadovoljstvo i pozitivne impresije koje je oba postigla za vrijeme njegovog mandata, posebno u domenu bratimljenja gradova i uspostavljanja kontakta sa provincijama i gradovima širom Kine. Posebno se zahvalio na kontinuiranom desetogodišnjem promovisanju prijateljstva između naroda dvije zemlje.
 
“Definitivno, ova asocijacija u Crnoj Gori nema konkurencije i drago nam je što možemo da se ponosimo da imamo takvu asocijaciju koja bilateralno razvija prijateljstvo između naroda. Iza asocijacije stoje projekti i rezultati i to je najvažnije”, rekao je Zhiwei.
 

Predsjednik asocijacije mr Samir Hadžić se zahvalio na podršci koju je Zhiwei pružao lično, kao i ambasada. “Drago nam je i srećni smo što se Kina konačno nalazi u spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore, i što Vlada ima sadržajne odnose sa kineskim partnerima. Kineske kompanije su dobrodošle. Ali, treba podsjetiti da je početak bio težak i pun nepovjerenja kada je asocijacija ukazivala na važnost odnosa sa Kinom. Sada je to prestiž i moderno je baviti se Kinom, ali i dalje postoji ogromno nerazumijevanje i neiskrenost u odnosima s Kinom. To dovodi do propuštanja mnogih projekata i sadržaja, a s druge strane do nerazumijevanja odnosa sa Kinom radi planiranja buduće strategije. Vlada je prilično zatvorena kada je u pitanju saradnja sa nevladinim organizacijama, posebno poput naše jer ne zna na koji način to da ostvari, smatrajući i dalje da je spoljna politika i međunarodn odnosi isključivo u nadležnosti Vlade. Velika Kina prepoznaje bolje našu ulogu i funkciju i koristi za ostvarivanje svojih ciljeva kroz civilnu diplomatiju. Sa lokalnim samoupravama imamo besprekornu saradnju. S druge strane, u Kini su nam sva vrata otvorena, počev od ministarstva vanjskih poslova, asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama od nacionalnog, provincijskog pa do lokalnog nivoa. Upravo to će biti buduća obaveza i strategije rada asocijacije u cilju kreiranja drugačijeg odnosa sa Kinom i razumijevanja projekta ‘Kineski san’. Asocijacija će u septembru inaugurisati Koordinacioni centar za pomorski put svile u Kotoru i tako zvanično početi kampanju pod nazivom ‘The Belt and Road’”, reako je Samir Hadžić.

Hadžić je izrazio žaljenje što Bar koji se uz posredovanje Asocijacije i zahvaljujući Asocijaciji pobratimio sa tri kineska grada Šangajem, Ningom i Qingdaom, nije ništa uradio kako bi realizovao saradnju.