Društvo

Mihajlović: Za rekonstrukciju pruge 300 miliona eura

by DNEVNE NOVINE | 24:07:2018 | 10:24:05

“Za rekonstrukciju barske pruge biće potrebno oko 300 miliona eura, a očekujem da radovi na obnovi preostalih 210 kilometara od Valjeva do granice sa Crnom Gorom počnu iduće godine”, kazala je u intervjuu “Dnevnim novinama” potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
 
“Srbija je završila rekonstrukciju na 77,6 kilometara barske pruge, od Resnika do Valjeva, poslije 30 godina neulaganja. U narednom periodu krenućemo u izradu projektne dokumentacije i razgovore o načinima finansiranja za preostalih 210 kilometara od Valjeva do granice sa Crnom Goru. Rekonstrukcijom barske pruge dobićemo kvalitetnu željezničku vezu s Lukom Bar, što će Srbiji obezbijediti lakši izlazak na more, a s druge strane, to će pozitivno uticati na Luku Bar kojoj je za razvoj takođe potrebna kvalitetna infrastruktura koja je povezuje sa zaleđem. Naša obaveza je da otklanjamo ne samo fizičke prepreke, gradeći nove puteve i pruge, već i nefizičke barijere. Stajanje vozova u Bijelom Polju osam do 10 sati u prosjeku ne doprinosi konkurentnosti, ni Srbije, ni Crne Gore”, kazala je Mihajlović.
 
Srpska ministarka je istakla da auto-put Bar-Boljare ima i širi značaj, jer će omogućiti bolje povezivati unutar regiona, s obzirom da će se jedan krak auto-puta odvajati od Požege ka Sarajevu.