Društvo

VIDEO: Dva kruzera uplovila u barsku luku

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 27:07:2018 | 14:42:50

Od kada je, prije dvije godine, Bar postao kruzing destinacija, prvi put su danas u Port of Adria istovremeno uplovila dva broda sa skoro 3.000 španskih i engleskih turista. Doček gostima tradicionalno je pripremila Turistička organizacija Bar.
 
Dolaskom kruzer brodova “Horizon” i “Marella Celebration” nastavljena je uspješna kruzing sezona u gradu pod Rumijom, koji je zahvaljujući angažovanju agencije “Allegra Montenegro” i lučke kompanije “Port of Adria” AD, postao atraktivna kruzing destinacija.

 
“Izabrali smo Crnu Goru zato što je prelijepa, i kao u filmu o Džejms Bondu. Ne znamo još ništa o Baru, ali danas ćemo istraživati i to će biti vrlo interesantno za nas. Obići ćemo cijeli grad”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Purnident iz Velike Britanije. Marija Anheles iz Španije, prvi put je u Crnoj Gori i prvi utisci su, kazala je, vrlo lijepi. “Uzećemo taksi i prvenstveno obići Stari Bar”, istakla je.
 
U kompaniji “Port of Adria” AD veoma su zadovoljni što su uspjeli da odgovore složenom zadatku i što je kruzing turizam u Baru u stalnom porastu.
 
“Sa ponosom ističem da smo sa aspekta bezbjednosti i sigurnosti, kao i operativnog planiranja, zadovoljili međunarodne standarde i prihvatili u isto vrijeme dva broda sa 2.950 turista. Time smo potvrdili da naša kompanija sa kapacitetima i postojećom infrastrukturom može odgovoriti izazovima u kruzing biznisu. Već sada mogu reći da će 2018. godina biti godina velikih postignuća za Port of Adriu, jer je uz dobijeni ISPS sertifikat zvanično uvela i integrisani sistem menadžmenta, koji potvrđuje da kompanija brine o bezbjednosti i zdravlju na radu, te da će stalno održavati i pospješivati kvalitet usluge. Imajući u vidu da je kruzing industrija jedini vid turizma koji bilježi stalan porast, u narednom periodu nastavićemo da jačamo našu saradnju sa lokalnom samoupravom i Turističkom organizacijom Bar, kao i privrednicima koji bi trebalo da prepoznaju svoj interes. Na svim evropskim i svjetskim sajmovima ‘Global Ports Holding’ od prvog dana obezbjeđuje profesionalan i kvalitetan nastup Bara, odnosno Crne Gore", kazala je Tanja Novović, iz PR službe “Port of Adria”. 

 
 
Ona je sa novinarima podijelila i vijest da će vodeći operator kruzing luka “Global Ports Holding”, većinski vlasnik “Port of Adria”, proširiti poslovanje i na Ameriku i Aziju, a već od ove godine u svoj portfolio uvrstio je i luku Havana.
 
Turistička organizacija Bar dočekala je turiste uz crnogorski folklor i tradicionalne kulinarske specijalitete. 
 
“Uvidjeli smo značaj kruzing turizma. To je segment ove privredne grane koji je u posljednjoj dekadi u velikom porastu. TO je, kao i uvijek, organizovala tradicionalan doček za goste sa kruzera, pripremili smo i posluženje, a Folklorni ansambl ‘Rumija’ dočekao ih je uz naše tradicionalne igre. Obezbijedili smo i kvalitetne informacije za sve koji žele da istraže turističku ponudu Bara. Zadovoljstvo je što grad unapređuje svoje kapacitete, mislim, prije svega, na ‘Global Ports’ i ‘Port of Adria’, koji su u saradnji sa ‘Allegra Montenegro’ stavili Bar na mapu kruzing destinacija. Do prije dvije godine Bar nije pominjan u tom smislu. Sada je situacija znatno drugačija i radujemo se što postoje mogućnosti i za prihvat dva broda istovremeno”, kazao je mr Emil Kukalj, direktor TO Bar, koji je naglasio da će u narednom periodu, zajedno sa turističkom privredom, dodatno raditi na razvoju turističkog proizvoda, ne samo kada je u pitanju kruzing turizam, već i sve ostale oblasti. On je izrazio nadu da će dobri rezultati biti postignuti i kada je u pitanju povećanje broja gostiju u pred i post sezoni, čemu nesporno može doprinijeti i kruzing turizam.

 
Na Šetalištu kralja Nikole postavljeni su štandovi NVU "Klaster turizma i kreativne industrije Bara" i Info pult Turističke organizacije Bar. 
 
Ovoga ljeta u Bar je stiglo šest kruzer brodova, a do kraja sezone očekuje se još deset sa ukupno 25.000 gostiju.