Društvo

USA brod Carson City u barskoj luci

| 29:07:2018 | 17:25:37

Brod Mornarice SAD “Carson City USNS” stigao je u prvu zvaničnu posjetu Baru u nedjelju, 29. jula. “USNS Carson City” je vodeći ekspedicioni brzi transportni brod i trenutno je angažovan u okviru vojne komande za transport trupa i opreme.
 
“Ovo je prvi put da smo se odlučili da uplovimo u luku u Crnoj Gori, tako da sam siguran da će posjeta biti nezaboravna za posadu”, rekao je kapetan Jonathan S. Keffer, i dodao: “Posjeta Baru i Crnoj Gori će omogućiti unaprjeđenje odnosa i širenje mogućnosti za pretovar tereta, ali će nam i pomoći da uvrstimo Bar na listu luka koje nam mogu koristiti za sklonište u slučajevima loših vremenskih uslova u regionu. Ova vrsta broda je nova u regionu, a tokom jesenjih i zimskih mjeseci može se pojaviti potreba da bude preusmjeren usljed jakih vjetrova i nemirnog mora. Ovakav benefit može biti ostvaren samo uspostavljanjem bliske saradnje sa našim saveznicima tokom posjeta lukama. Ovo je odlična prilika za nas da gradimo dugoročne veze, kao i da posjetimo lijepu zemlju sa bogatom kulturom i istorijom”.
 

Tokom posjete, kapetan Keffer će na brodu “USNS Carson City” primiti predsjednika Opštine Bar Zorana Srzentića i predstavnike Mornarice Crne Gore. U cilju izgradnja veza među NATO saveznicima, posada broda će se sresti i sa kolegama iz crnogorske i grčke mornarice.
 
“USNS Carson City” je svestrano, neborbeno plovilo dizajnirano za operacije u plitkim lukama i plovnim putevima.  Brod podržava veliki broj različitih misija, uključujući i pružanje humanitarne pomoći i pomoć u prirodnim katastrofama, logističku podršku, kao i pomoć u vanrednim operacijama. Pruža podršku prilikom transport trupa, vojnih vozila i opreme. Brod može da primi 600 tona i plovi 1200 nautičkih milja prosječnom brzinom od 35 čvorova. Na brodu se takođe nalazi i pista za polijetanje, koja može da podrži operacije pokretanja i oporavka vazduhoplova u dnevnim i noćnim uslovima.