Društvo

Populacija pelikana uvećana

by DNEVNE NOVINE | 10:08:2018 | 11:52:25

Ekspertski tim ornitologa Javnog preduzeća za nacionalne parkove Cme Gore i Prirodnjačkog muzeja Cme Gore objavio je konačni rezultat gnijezdeće sezone ljetnjeg aspekta monitoringa pelikana i informisao da je populacija pelikana u NP Skadarsko jezero uvećana za 58 mladih.
 
Ornitolozi su upravo realizovali ljetnji aspekt monitoringa pelikana, zaštićene vrste u NP Skadarsko jezero, preko projekta francuske međunarodne organizacije Noe Conservation.
 
Primjenom konzervacionih metoda dugi niz godina, redovnim patrolnim kontrolama lokaliteta koja nastanjuju pelikani, a koje vrši Služba zaštite NP Skadarsko jezero, kao i uz pomoć video monitoringa postavljenog u cilju praćenja stanja ove vrste, obezbijeđeni su povoljni uslovi za njihov razvoj u ovom zaštićenom prirodnom podmčju.
 
“Javno preduzeće za nacionalne parkove Cme Gore, u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama, realizuje niz aktivnosti u cilju zaštite, očuvanja i uspješnog gniježđenja značajne ptičje vrste pelikana u NP Skadarsko jezero, već duži niz godina”, kazao je Elvir Klica, direktor JPNPCG.
 
Nela Vešović Dubak, ornitološkinja u JPNPCG, navodi da su pelikani ptice koje se gnijezde isključivo na malim ostrvima, te da je nedostatak prirodnih gnijezdilišta prepoznat kao jedan od uzroka manjeg broja pelikana u ranijem periodu.
 
"Zbog toga su naši ornitolozi, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, uložili značajnije napore i počeli sa postavljanjem specifičnih platformi za gniježđenje pelikana", kazala je Vešović Dubak.
 
U NP Skadarsko jezero tokom ljetnjeg aspekta registrovano je oko 200 odraslih jedinki i 58 mladih pelikana u gnijezdima.