Društvo

Kroz Sozinu oko 14.500 vozila dnevno

by POBJEDA | 11:08:2018 | 15:06:33

Kompanija Monteput, koja gazduje tunelom Sozina, je za 13 godina poslovanja od naplate putarine i zakupnine za izdavanje bilborda pored prilaznih saobraćajnica tunelima Sozina i Raš prihodovala 91,25 miliona eura, saopštio je.
 
“Kroz Sozinu ovih dana prosječno prolazi 14.458 vozila dnevno, a u julu i avgustu evidentan je rast saobraćaja, što će rezultirati dobrim finansijskim rezultatom kompanije. Ukupan prihod ‘Monteputa’ za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 5,53 miliona eura i manji je za dva odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period”, kazao je izvršni direktor “Monteputa” Jonuz Mujević.
 
On je naveo da je kroz Sozinu od jula 2005. godine i puštanja u upotrebu tunela prošlo ukupno 29,56 miliona vozila.
 
“Od početka godine do 8. avgusta kroz Sozinu je prošlo 1,71 milion vozila, što je 4,13 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu”, rekao je Mujević i naglasio da ove godine imaju 16,28 odsto više šlepera, što u krajnjem dovodi do približnog finansijskog prihoda kao lani.
 
“U avgustu ove godine imamo 6,68 odsto više vozila nego lani”, naglasio je Mujević i istakao da imaju znatno veći broj korisnika automatske naplate putarine kroz elektronske kartice i TAG uređaje.
 
“Radi se o korisnicima koji koriste povoljnosti pretplate, što u krajnjem doprinosi manjem zadržavanju vozila kod same naplate”, rekao je Mujević, objašnjavajući da se gužve u blizini Sozine dešavaju zbog zagušenja na magistrali kroz Sutomore, gdje se stvaraju ogromni  saobraćajni čepovi, kada se formiraju kolone i sa sjeverne i južne strane tunela.