Društvo

Žitelji Ulice Glavanovića u Šušanju traže kontejnere

| 20:08:2018 | 10:30:34

Žitelji Ulice Glavanovića u Šušanju danas su apelovali na opštinske institucije i javna preduzeća, prije svih DOO Komunalne djelatnosti, da se odrede makar dvije lokacije i postave kontejneri u ovoj ulici, prema Zelenom pojasu i naselju Vitići. Kako ističu u dopisu upućenom medijima, ne radi se o nekulturi građana već činjenici da žive u jednoj od 7 sporednih ulica velikog naselja i prinuđeni su da kese donose do prve bandere u Ulici Glavanovića.
 
“Oko prodavnice ‘Šušanj trade’, Ulica Glavanovića br 30, nema kontejnera, nego se kese odlažu preko puta uz samu ulicu. Opštinske zemlje da bi se postavili kontejneri, ima više nego dovoljno za ovu svrhu, a da ujedno od svih okolnih kuća bude odaljeno oko 40 metara. Ovakvih divljih mini lokacija za odlaganje otpada ima makar 6-7, tj skoro pored svake bandere.

 
Ako bi se složili da ovaj način odlaganja tj. odvoza otpada predstavlja promašaj, odnosno krajnje neodrživo rešenje, jedino što nam preostaje jeste da se preko DOO Komunalnog dobiju kante sa kućnim brojem koje bi se otplaćivale uz mjesečni račun, gdje bi radnici Komunalnog dolazili po otpad do svake kuće, a ne kao sada prolazili samo Ulicom Glavanovića. Drugo, lakše, prljavije rješenje jeste postaviti kontejnere na 2-3 lokacije, čime ćemo koliko-toliko smanjiti ružnu sliku pocijepanih kesa, tetrapaka i ostalog smeća koje miriše uz ulicu dok turisti idu na plažu.
 
Budimo odgovorni i priznajmo sebi da nivo čistoće nije nikad bio na nižem nivou (umjesto da bude svake godine na višem) i da način prikupljanja smeća po principu ‘okači kesu na ogradu’ nije nehigijenski i nije održiv, te kao takav predstavlja jako ružnu razglednicu naših turističkih naselja i grada. Sa malo više truda učinimo sredinu u kojoj živimo čistiom i prekinimo sa slanjem ružnih slika sa naših ulica nekada najčistijeg grada kojeg najviše volimo!”, stoji u dopisu žitelja Ulice Glavanovića, Šušanj.