Društvo

Na pruzi ukradeno 80 tegova za dvije noći

by POBJEDA | 21:08:2018 | 11:16:31

Samo u dvije noći, između subote i nedjelje, i nedjelje i ponedjeljka, ukradeno je 80 tegova na pruzi Podgorica - Bar, saopšteno je “Pobjedi” iz Željezničke infrastrukture.
 
Portparolka Mirjana Vujović precizirala je da su u noći između 18. i 19. avgusta na dionici Podgorica - Golubovci lopovi odnijeli 20 betonskih tegova, dok je preksinoć ukradeno čak 60 metalnih tegova za zatezanje kontaktne mreže.
 
Samo u posljednjih desetak dana, upozorila je Vujović, sa crnogorskih pruga ukradeno je 110, što metalnih što betonskih, tegova za zatezanje kontaktne mreže.
 
U nedjelju veče “željezničari” su bili primorani da obustave saobraćaj na pruzi Bar-Beograd zbog ukradenih tegova, što je izazvalo burnu reakciju putnika koji su iz Bara ostali “zaglavljeni” u Golubovcima nadomak Podgorice, čekajući da im se organizuje prevoz autobusima ili da kontaktna mreža bude popravljena. Željeznički saobraćaj bio je obustavljen i juče ujutro, jer lopovi ni tokom noći nijesu mirovali i ponovo su poharali kontaktnu mrežu. Zbog toga je međunarodni voz iz Beograda za Bar zaustavljen na stanici u Podgorici oko 8:30 sati, a oko sat kasnije do Bara je stigao takozvanom dizel vučom. Kvar na kontaktnoj mreži juče je saniran oko 14 sati, kada je normalizovan saobraćaj.
 
“Pobjeda” je ranije objavila da su, kako bi se izborili sa vandalima, koji su od početka godine odnijeli više od 200 tegova, u Željezničkoj infrastrukturi odlučili da metalne tegove zamijene betonskim, jer se metalni preprodaju kao sekundarna sirovina “za male pare”, dok betonski, kako smatraju, nemaju tržišnu vrijednost. Ispostavlja se da su se prevarili, jer lopovi kradu i betonske tegove.
 
U Željezničkoj infrastrukturi kažu da im nije jasno o čemu se radi, odnosno za što vandali koriste betonske tegove, jer ih, smatraju oni, ne mogu unovčiti.
 
Bez rezultata je ostala i odluka da se pojača nadzor pruge. Stražari su postavljeni cijelom dužinom, ali ni oni nijesu smetnja lopovima.
 
Teg je težak 25 kilograma, što znači da može da ga ukrade jedna osoba, ali u željeznici su sigurni da se radi o organizovanim krađama u kojima učestvuje više lopova.
 
Sagovornica “Pobjede” Mirjana Vujović objašnjava da nemaju drugog rješenja nego da obustave saobraćaj kada dođe do krađe tegova, a da od raznih okolnosti zavisi koliko traje osposobljavanja kontaktne mreže u takvim situacijama.