Društvo

Banović: Sačuvaćemo mlade zasade maslina i palmi

by Vjera Knežević Vučićević | 24:08:2018 | 11:29:00

Nećemo dozvoliti još jednu ekološku katastrofu u Baru - sačuvaćemo mlade zasade maslina i palmi na kompleksu Sportskog centra- poručuju iz NVO „Info sport CG- Bar“, iznova upozoravajući da nesavjestan odnos može dovesti do brojnih negativnih posljedica.
 
“Tražili smo da Opština Bar i TO Bar izdvoje 500 eura kojim bi se finansirao sezonski radnik za navodnjavanje maslina i palmi u sušnom periodu. Za sada je izostala podrška koju smo tražili od TO Bar i opštine Bar. Gradsko zelenilo je odbilo naš zahtjev da angažuje sezonskog radnika za navodnjavanje mladih zasada maslina i palmi, uz obrazloženje da to nije njihova obaveza”, navodi predsjednik NVO “Info sport CG- Bar“ Miodrag Banović.
 
Da bi se sačuvale masline i palme od rasušivanja Banović, koji je i autor projekta, sezonskog radnika finansira sredstvima iz lične penzije. On najavljuje da će, ukoliko odgovor nadležnih i ubuduće izostane, reagovati prijatelji akcija uz čiju pomoć su nabavili 667 sadnica (avenija „Kanarskih palmi“- 117 sadnica; avenija „Masline prijateljstva“- 43 sadnice; rvored Đačkih maslina- 28 sadnica; Park maslina i rogača- 33 sadnice; drvored „Lepezastih palmi“- 48 sadnica; borovi u Rekreativnom parku „Šumice“- 220 sadnica; park borova „Šušanj“ pored šetališta- 120 sadnica; revitalizovane uništene masline- 25 sadnica; drvored bagrema „Starobarska čaršija“- 33 sadnice).

 
“Građanima Bara i donatorima osnovni motiv za učešće u akcijama je zaštita i unapređenje životne sredine i ekološke države Crne Gore, što nije slučaj sa pojedincima u nadležnim institucijama. Vjerujemo da ćemo u budućem periodu probuditi ekološku svijest i uspavanu energiju i kod onih koji se teško ‘bude’ za društveno odgovorne aktivnosti”, poručuje Banović.
 
Inicijalni projekat „Ekološko uređenje priobalnog pojasa Opštne Bar“ uradio je mr Miodrag Banović 24. novembra 2000. godine, sa vizijom da se uredi priobalni pojas opštine Bar, stvori ljepši eko- ambijent, podigne nivo kvaliteta životne sredine i stvore pretpostavke za bolju budućnost djeci i generacijama koje dolaze. Prioritet su građani Bara i Crne Gore, ali takođe i podizanje rejtinga Bara kao prestižne turističke destinacije Crne Gore i dalji razvoj turizma, kao dominantne privredne grane Crne Gore.

Banović objašnjava da su izradu projekta inicirale ekološke katastrofe na području Bara.
 
Neophodno je podmladiti šume uništene u požarima, raščistiti smetlišta i oplemeni prostor zimzelenim visokostablašicama mediteranskog tipa, podmladiti uništenu šumu i obezbijediti sadržaje za pripremu sportista, rekreaciju građana i školu u prirodi na lokalitetu RP “Šumice”, podmladiti borovu šumu pored plaže “Šušanj” i izgraditi zaštitne zidove za borove na plaži i podvodne zidove koji bi „umirivali“ velike talase i zaustavili odnošenje borova i plažnog materijala- samo su neki od ambicioznih planova ove NVO.