Društvo

Nikola Durutović predavač u Koreji

| 27:08:2018 | 11:39:29

Nikola Durutović, član Izviđačkog odreda “24. novembar” iz Bara je jedan od 6 predavača na kampu kojeg organizuje Savez izviđača Južne Koreje u gradu Sunčeon.
 
Kamp se održava dva puta godisnje, po tri mjeseca, u ovom gradu na nešto manje od 300 km od Seula. Među najmodernijim je skautskim centrima u svijetu, a počeo je sa radom 2013. godine.

 
Svaki put su predavači iz šest zemalja svijeta i dva člana tima (staff members) iz različitih država sa različitih kontinenta. Njihova uloga je da skautima Koreje predstave kulturu zemlje iz koje dolaze. Predavanja su na engleskom jeziku, a polaznici kampa su djeca, učenici završnih razreda osnovne ili prve godine srednje škole (12-14 godina). Naziv kampa je “World Culture Village in English”, a dnevno će dolaziti u prosjeku 90 učenika, odnosno 6 grupa po 15.

 
Nikola Durutović će u Koreji boraviti od 20. avgusta do 9. novembra, a njegova obaveza je da za prvih sedam dana pripremi kabinet, tako da, kada polaznici dođu, imaju osjećaj da su u zemlji koju predavač predstavlja. Predavanja se izvode u izviđačkim nacionalnim uniformama zemlje iz koje je polaznik.
 
Nikola će mladim Koreancima kroz igru i druženje predstavljati znamenitosti Crne Gore, našu kulturu i nacionalne običaje i način sprovođenja izviđačkog programa.
 

 
Osim Nikole, ostali predavači su iz Francuske, Španije, Pakistana, Malavija i Indije, a članovi tima su iz Kazahstana i Nepala.