Društvo

VIDEO: Rajko opet preplivao jezero

by Vesna Šoškić, snimatelj Zijo Madžurić, montaža Adi Karađuzović | 27:08:2018 | 15:52:31

Poznati pjesnik, humanista i novinar iz Bara Rajko Joličić proteklog vikenda, petanestu godinu zaredom, preplivao je Skadarsko jezero uz poruku “Sačuvajmo floru i faunu prirodnog dragulja Crne Gore”.
 
“Edukaciju moramo početi od najmlađih, a apel je upućen svima, ribarima i onima koji koriste i na drugi način žive od jezera, kao i institucijama koje moraju da brinu o našim najvećim prirodnim bogatstvima”, poručio je Joličić.
 
 
Iako je na početku osme decenije, novinar, pisac i humanista Rajko Joličić ne odustaje od aktivizma za bolje društvo, očuvanje prirode i suštinskih vrijednosti.
 
“Plivački maraton na Skadarskom jezeru nije moje dokazivanje, već isključivo apel i skretanje pažnje na bogatstvo flore i faune najvećeg jezera na Balkanu koje moramo sačuvati za buduće generacije. Da bi se to postiglo, potrebno je sankcionisati uništavanje ribe i lov u vrijeme mrijesta, što je zločin. U jezeru je sve manje ribe i ukoliko se ne preduzmu hitne mjere, za deset godina nećemo imati krapa u jezeru”, upozorava Joličić, koji smatra da je nužno napraviti i mrestilište za šarana.

 
Rajkova NVO “SOS za planetu” ekološke akcije počela je obrazovanjem i podizanjem svijesti kod najmlađih. Osmogodišnja Dunja Mitrović pročitala je ovogodišnju poruku i pozvala: “Sačuvajmo jezero, ribe i ptice, jer djeca žele da bude toga i kada odrastemo”.
 
Joličića su na čamcu pratili brojni prijatelji i podržavaoci ekoloških akcija iz cijele bivše Jugoslavije, a dobar domaćin bio je vlasnik restorana “Lesendro” Budo Lopičić.
 
Među pratiocima plivačkog maratona “Za spas jezera” bili su i direktor TO Bar mr Emil Kukalj i novinar i publicista Čedomir Liješević.

 
“Turistička organizacija prepoznaje značaj ovakvog aktivizma usmjerenog na očuvanje biodiverziteta Skadarskog jezera i Crmničke kotline. Čistije i zdravije jezero je i u funkciji razvoja turizma na održiv način”, kazao je mr Emil Kukalj, koji je obećao i ubuduće podršku Turističke organizacije ovoj i sličnim akcijama.
 
“Drago mi je što nas je Rajko u ovolikom broju okupio. On je dragulj Crne Gore koji uporno, svestranim angažmanom, pokušava da sačuva svaku vrijednost naše lijepe države. Njegove pjesme su u školskim udžbenicima i na najljepši način vaspitavaju našu djecu, a antologijska numera ‘Niđe nebo nije tako plavo’ pjevaće se  sve dok je živa stvora koji drži do Lovćena i Crne Gore. Zato Rajko zaslužuje poštovanje i Bara i naše države, kulturnih i prosvjetnih institucija”, naglasio je Čedomir Liješević.

 
Pokretači ideje o očuvanju Skadarskog jezera i ove svojevrsne ekološke misije Rajka Joličića, prije petnaest godina, bili su Sveto Stojović, tadašnji predsjednik UO NVO "Dani Skadarskog jezera" i profesor Drago Leković.