Društvo

Ohridski Crveni krst izveo pozorišnu predstavu

by Ivanka Leković | 28:08:2018 | 11:27:43

U Domu kulture mladi volonteri Crvenog krsta iz Ohrida sinoć su izveli pozorišnu predstavu, u kojoj su se na originalan način dotakli brojnih tema koje tište današnje društvo. Nakon predstave, djeci iz socijalno ugroženih porodica, aktivistkinje NVU “Žene Bara kuvaju srcem“ podijelile su ruksake i školski pribor.
 
“Mi smo mnogo pametna država - kod nas svako završi fakultet“, pomalo je cinična rečenica, koja odslikava stanje društva, prepisivački nastrojenog, koje je zaboravilo sve provjerene vrijednosti.
 
Volonteri Crvenog krsta iz Ohrida u uzvratnoj su posjeti Baru, objašnjava profesor Neđeljko Đurović, i sam volonter. Barani su u Ohridu gostovali prije dva mjeseca, sa predstavom “Crvena sfera plave lagune”, a veći dio glumačke postave činili su učenici Ekonomske škole.

 
“Prije dvije godine započet je projekat kada je u pitanju naša ustanova - JU Ekonomska škola - i saradnja sa OO Crveni krst Bar kroz aktivnost ‘Udahni pozorište’ - manifestaciju koja se održava u Ohridu već dugi niz godina. Do sada smo dva puta bili gosti Ohriđanima, a oni su ovih dana u uzvratnoj posjeti, sa predstavom ‘Vo fioka’”, kazao je Đurović, ističući da se nada da će gosti iz Bara ponijeti jednako lijepe utiske kao i Barani iz Ohrida.
 
Vesna Terzioska, potpredsjednik Crvenog krsta Ohrid, jedan je od autora predstave, u kojoj nastupa osam glumaca. “Kroz osam scena, provlači se poruka da su prave vrijednosti izgubljene u našem društvu. Možda i nisu sasvim izgubljene, nego su u fioci, pa se moraju izvaditi napolje. Poruka je da ne samo deklarativno pričamo o nekim vrijednostima, već da u skladu sa njima i živimo”, kazala je ona.

 
Ljiljana Vujović, predsjednica NVU “Žene Bara kuvaju srcem“, rekla je za Radio Bar i Bar Info da je pomoć obezbijeđena za oko dvjesta osnovaca, od donacija i od novca dobijenog za hranu od TO Bar za učešće u emisiji “Žikina šarenica”. Preko fejsbuk stranice Udruženja, vršila se i razmjena udžbenika, a jedan broj ruksaka sa školskim priborom doniran je i van barske opštine, porodicama koje su im se direktno obratile.