Društvo

VIDEO: Nagrade za najljepše vrtove i balkone

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 29:08:2018 | 13:50:10

"Akcija za još ljepši grad" koju je prije osamnaest godina pokrenula Turistička organizacija Bara i ovoga ljeta okupila je brojne učesnike i pokazala ogroman trud, ljubav i kreativnost koje Barani, podstaknuti i ovom nagradnom akcijom, ulažu u uređenje svojih bašti, vrtova, terasa i balkona.
 
Stručni žiri odluku je donio na osnovu ocjenjivanja usklađenosti vrta, objekta i okoline, raznovrsnosti i rasporeda biljaka, kvaliteta održavanja i zastupljenosti vrtno-arhitektonskih elemenata, a nagrade su uručene sinoć na svečanosti u bašti hotela "Sidro".

  
U ovogodišnjoj “Akciji za još ljepši grad” Turističke organizacije Bar učestvovalo je 65-oro kandidata - 36 pravnih i 29 fizičkih lica.
 
Reprezentativni restoran “Knjaževa bašta” dobio je dvije nagrade-prvu stručnog žirija za lijepo uređen prostor oko ugostiteljskog objekta, u kategoriji pravnih lica , i nagradu posjetilaca sajta TO koji je bio otvoren za glasanje građana.
 
“Puno truda ulažemo da bi naša bašta izgledala lijepo. Svakodnevno brinemo o svakom cvijetu i svakoj biljci”, kazala je Naza Karastanović, koja je naglasila da najviše pažnje u njegovanje vrta ulaže vlasnik Luka Bogdanović.

 
“Trudimo se već duži niz godina da na najbolji način održavamo baštu, angažovao sam i stručne ljude da nam pomognu konsultacijama i savjetima. Iduće godine trudićemo se da budemo još bolji”, kazao je Luka Bogdanović, koji se zahvalio žiriju, građanima Bara koji su glasali putem sajta i Turističkoj organizaciji .
 
Dvije nagrade dobila je i Tanja Jovović-specijalnu nagradu žirija za dugogodišnje učešće u akciji i kontinuiran kvalitet u održavanju bilja, kao i nagradu posjetilaca sajta u kategoriji "fizička lica".
 
“Učesnica sam ove akcije od samog početka. Kako je rasla akcija, tako je rastao i moj vrt. Sada su višegodišnje biljke koje sam posadila prije više od petnaest godina postale ogromne. Radim to iz zadovoljstva i kako bi se ljepše osjećala u svojoj bašti. Turistička organizacija svake godine sve bolje i ljepše organizuje ovu divnu akciju. I večeras uživamo ovdje u lijepom ambijentu bašte hotela ‘Sidro’", kazala je Tanja Jovović i zahvalila se na trudu i naporu koju ulažu organizatori svake godine da bi se sprovela ova lijepa akcija-žiriju, Turističkoj organizaciji i Milki Petrović iz TO Bar, koja je glavna koordinatorka.

 
Prelijepo uređenu baštu ima i porodica Mila Peroča iz Polja koji su dobitnici prve nagrade u kategoriji "fizička lica" za najljepši vrt preko 500 m2.
 
“Akcija je probudila takmičarski duh i sada je pravi izazov za nas učestvovati i nadmetati se. Svake godine osmišljavam nešto novo kako bi bašta izgledala drugačije, a ovoga puta posadila sam drvored hibiskusa i nisam mogla ni da pretpostavim da će to tako lijepo izgledati", kazala je za Radio Bar i Bar info Draginja Peroč, koja je istakla da joj u uređenju pomažu svi članovi porodice, posebno suprug i unuka Tara.
 
 Najljepše stepenište, po ocjeni žirija ima Almira Žuđelović iz Kunja.
 
“Peti put učestvujem u akciji i drugi put sam dobila prvu nagradu. Sadim cvijeće iz hobija, to je i moja zabava. Radim uglavnom, sama, ponekad pomogne i suprug, a osnovna motivacija je ljubav prema biljkama i cvijeću. Ova akcija podstiče i druge da na najljepši način oplemenjuju i obogaćuju svoj prostor", smatra Almira Žuđelović. 
 
"Akcija za još ljepši grad" je i pokrenuta sa tim ciljem, da podstakne vlasnike privatnih kuća i poslovnih objekata da što ljepše urede svoje bašte, terase i balkone i tako doprinesu sveukupno, ljepšem izgledu grada.
 
“Drago mi je što je akcija bila veoma uspješna i što smo večeras sa svim dobitnicima, vrijednim i kreativnim ljudima. Ona već ima tradicionalnu notu i ovoliki broj učesnika i trud zaslužuju pažnju" kazao je vidno zadovoljan direktor TO Bar mr Emil Kukalj, koji je naglasio da ovakve akcije na lijep način podstiču i razvoj turizma.

 
“Akcija je doprinos i afirmaciji Bara, ne samo kao turističke destinacije, već i kao grada koji vodi računa o životnoj sredini", kazao je predsjednik opštine Dušan Raičević, koji je prisustvovao završnoj večeri i dodjeli nagrada.
 
“Iz godine u godinu nagrađeni u ovoj akciji nas opominju i upozoravaju da jednako moramo da radimo i da se trudimo da oplemenjujemo naš životni prostor. Na njihovom primjeru možemo da naučimo da samo uz veliki trud i ljubav možemo da učinimo da Bar postane još ljepše mjesto za život", istakao je gradonačelnik Raičević.
 
Žiri je radio u sastavu Damir Mašović, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture-predsjednik i članovi: Ljiljana Dragutinović, diplomirani inženjer arhitekture, poznati fotograf i vrijedni hroničar svih barskih dešavanja-Anto Baković i predstavnica TO Bar Milka Petrović

 
Organizator je obezbijedio i novčane nagrade za vlasnike najljepše uređenih prostora, a pravna lica su dobila specijalno urađena priznanja.
 
Na završnici manifestacije, u bašti hotela "Sidro" nastupio je mladi talentovani Baranin Nemanja Bogićević-gitarista i kantautor koji je prošle godine nagrađen na Internacionalnom takmičenju "Omiš gitar fest", u kategoriji "akustična gitara i vokal", a ove godine osvojio je i treću nagradu na prvom međunarodnom takmičenju u našoj zemlji za električnu i akustičnu gitaru i glas, koje je održano u Hard rock kafeu u Podgorici.
 
NAGRADE ZA PRAVNA LICA

 
Nagrade u kategoriji PRAVNIH LICA - za uređene zelene površine do 1000m2:
I nagrada - Hotel „Adria“ - iz Šušanja
II nagrada - Hotel ,,Lovćen“ – iz Sutomora
III nagrada - Hotel „R“ - sa Utjehe
 
Nagrade u kategoriji PRAVNIH LICA - za uređene zelene površine preko 1000m2:
I nagrada - Hotel Resort „Ruža Vjetrova“ - iz Dobre Vode
II nagrada - Hotel ,,Sidro“ – iz Bara
III nagrada - „Luka Bar“ AD - iz Bara

 
Nagrade u kategoriji PRAVNIH LICA - za lijepo uređen prostor ugostiteljskog objekta:
I nagrada – Restoran „Knjaževa Bašta“ – iz Bara
II nagrada – Restoran ,,Pristan“ – iz Sutomora
III nagrada – Poslastičarnica - konoba „Helena“ – iz Bara
 
Stručni žiri je u kategoriji PRAVNIH LICA dodijelio POHVALU:
Konoba „Bedem“ - iz Starog Bara za dugogodišnje učešće i vizuelni doprinos ambijentalnoj cjelini pješačke zone Starog Bara
 
Nagrada u kategoriji PRAVNIH LICA, na osnovu ocjena posjetilaca sajta TO Bar www.bar.travel
Restoran ,,Knjaževa Bašta” – iz Bara
 
 
NAGRADE ZA FIZIČKA LICA

 
Nagrade u kategoriji FIZIČKIH LICA za NAJLJEPŠI VRT do 500m2
I nagrada - Olga Masoničić – iz Polja
II nagrada - Miroljub Janjić – iz Čanja
III nagrada - Zorica Kostić – iz Sutomora
 
Nagrade u kategoriji FIZIČKIH LICA za NAJLJEPŠI VRT preko 500 m2
I nagrada - Milo Peroč – iz Polja
II nagrada - Đoko i Svetlana Stanković – iz Marovića
III nagrada - Branko Stanić – sa Utjehe
 
Nagrade u kategoriji FIZIČKIH LICA za NAJLJEPŠI VRT u vangradskom području
I nagrada - Milivoje Dabović – iz Kruševice ( Virpazar )
II nagrada - Hajrija Petović – iz Kunja ( Utjeha )
III nagrada - Dražen Kaljević – iz Boljevića ( Virpazar )
 
Nagrade u kategoriji FIZIČKIH LICA za NAJLJEPŠE STEPENIŠTE
I nagrada - Almira Žuđelović – iz Kunja ( Utjeha )
II nagrada - Ljiljana Maksimović – iz Bara
III nagrada - Adlija Krčiković – iz Starog Bara

 
Nagrade u kategoriji FIZIČKIH LICA za NAJLJEPŠI BALKON
I nagrada – Snežana Turković - iz Bara
II nagrada - Semija Rašketić – iz Mrkojevića( Dobra Voda )
 
Nagrada u kategoriji FIZIČKIH LICA, na osnovu ocjena posjetilaca sajta TO Bar www.bar.travel:
Tanja Jovović - iz Bara
 
Stručni žiri je u kategoriji FIZIČKIH LICA dodijelio SPECIJALNU NAGRADU:
Tanja Jovović - iz Bara - za dugogodišnje učešće i kontinuirani kvalitet održavanja bilja
 
POHVALE:
 
Milo Đenđinović – iz Sutomora – za raznovrsnost zelenila i kvalitet održavanja
Nermin Ibrahimović – sa Rene - za lijepo kreiran intimni kutak
Tatjana Matović – iz Sutomora - za visok kvalitet bilja i aranžman na betonu