Društvo

Povjerenje organizovalo posjetu vajaru Miju Mijuškoviću

| 30:08:2018 | 12:50:54

U skopu realizacije projekta „Dobar dan, kako ste“, NVO „Povjerenje“ je organizovalo posjetu našem uvaženom sugrađaninu vajaru Miju Mijuškoviću.
 
“Mijo je samo na papiru vajar, na prvi pogled se vidi da je on svestrani umjetnik u svakoj pori svog bića. Dočekao nas je sa širokim osmjehom, jer kako kaže, često nema sa kim da razgovara, uz sugestiju da će nam jedino zamejriti ako se na njegovom imanju ne budemo ponašali slobodno.

 
Posebno se obradovao poklonu koji smo mu poneli-jedan lijepi kamen koji smo  sačuvali nakon rušenja Hotela Agava”, kazali su iz NVO “Povjerenje”, koji su napomenuli da je sa njima, u posjeti bio novinar i Mijov veliki prijatelj, Pero Radović.
 
“Mijo nas je proveo kroz postavke na jedan vrlo jednostavan način. Nije tu bilo priče o tehnikama, nije bilo komplikovanih izraza koji često prate umjetničku kritiku. Slušali smo priče o nastanku skulptura, priče u kojima je najveći junak priroda i ono što ona sama stvara, a kako Mijo kaže on samo uobliči ono što je Bog stvorio. A kao što smo i videli Mijo zna da umjetnički obradi i kamenje, koje nije samo sa naše planete - o čemu svjedoči divna skuptura koju je napravio od meteorita, koji mu je poklonio prijatelj”, kažu iz NVO “Povjerenja”.

 
Kako su naglasili iz ove NVO, čini mi se da naš grad ne prepoznaje u dovoljnoj mjeri kakva umjetnička gromada je odabrala baš naš grad da u njemu provodi starost. On je sa tugom konstatovao da je poklonio jednu svoju reprezentativnu skulpturu, ali da ljudi kojima je poklonjena nisu došli da je preuzmu. 
 
Oni su preporučili svim školama, institucijama i građanima da bi trebalo da posjete ovaj raj koji je naš čuveni vajar napravio malo iznad Sutomora.

 
Projekat “Dobar dan, kako ste” je podržan od strane Crvenog krsta Crne Gore, a finansira ga Evropska unija, uz pomoć Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta.
 
U nastavku projekta sjutra će, u saradnji sa PZU „Dr Masoničić“, biti organizovana akciju besplatnog mjerenja pritiska i određivanje indexa tjelesne mase.
 
U narednom preriodu je u planu i organizovanje izleta na Cetinje.