Društvo

Novo ruho OŠ Jugoslavija

by Željko Milović | 31:08:2018 | 10:46:02

OŠ “Jugoslavija“ na početku školske 2018/19. godine dočekuje učenike dijelom u novom ruhu i opremljenija.
 
U OŠ “Jugoslavija“ za nastupajuću školsku godinu upisano je 138 učenika prvog razreda, raspoređenih u pet odjeljenja, od kojih dva učenika prvog razreda nastavu pohađaju u područnom odjeljenju u Zupcima. U međusmjeni će nastavu pohađati učenici I i II razreda, u prvoj smjeni su učenici od VI do IX razreda, dok će u drugoj smjeni nastavu pohađati učenici III, IV i V razreda. Prva smjena počinje u 7:30 h (za učenike od VI do IX razreda), međusmjena u 8:20, a druga smjena u 13:00.
 
Prijem učenika prvog razreda je u ponedjeljak, u 10:00, u holu škole, nakon čega će se djeca upoznati sa učiteljicama, dok će se u isto vrijeme u holu škole sa roditeljima učenika prvog razreda održati Opšti roditeljski sastanak sa Upravom škole i PP službom. Produženi boravak sa radom počinje 24. septembra, jer tek od te sedmice učenici prvog razreda počinju da pohađaju nastavu po redovnoj satnici. Sve školske prostorije su okrečene, izvršena je dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, uređeno školsko dvorište.

 
“U školsku 2018/2019. godinu ulazimo sa nekoliko novina po pitanju kvalitetnijeg boravka djece, a time i uslova u kojima se odvija nastavni proces. Poslije dužeg vremena uvaženo je mišljenje i prijedlog roditelja da svi učenici drugog razreda nastavu pohađaju u prvoj smjeni, što ranijih godina nije bio slučaj. Ovom odlukom pokazali smo da radimo u interesu naših najmlađih, u cilju njihovog zdravog odrastanja, dokazavši kako smo spremni da uvažimo sugestije roditelja i sarađujemo na pravi način. Na početku školske godine osposobili smo adekvatnu prostoriju za produženi boravak učenika prvog razreda, koji zadovoljava sve standarde neophodne za tu svrhu. U toku ljetnjeg raspusta u potpunosti smo opremili dva nova kabineta za učenike prvog razreda, stolovima, stolicama i voz - ormarićima, kao i ormarićima za odlaganje obuće i odjeće. Obezbijeđen je novi školski namještaj za kabinet biologije, a ono na čega smo posebno ponosni jeste fonolaboratorija za nastavu stranih jezika, koja će biti isporučena najdalje do 10. septembra, čijom je nabavkom načinjen ogroman iskorak po pitanju unapređivanja nastave stranih jezika. Znamo da je kabinet ovakve namjene rjetkost, a takođe sam uvjerena u to da će ga naši nastavnici koristiti na pravi način jer je raspored korišćenja sačinjen tako da je dostupan svim odjeljenjima od VI do IX razreda. Takođe, za ovaj aktiv obezbijeđen je projektor i laptop, koji do sada nisu imali, opet u cilju osavremenjivanja nastave”, kaže Biljana Vukmanović, direktorica OŠ “Jugoslavija”.

 
Po njenim riječima, sljedeći korak škole biće da svaki nastavnik ima svoj laptop i projektor.
 
“Školsku biblioteku obogatili smo za interaktivnu tablu, bez koje se savremena nastava gotovo ne može ni zamisliti. Ovih dana radi se na tome da internetom bude pokriven svaki kabinet. Osim računara koje je na početku školske godine obezbijedilo Ministarstvo prosvjete, kupljena su još četiri, od kojih je jedan računar namijenjen područnom odjeljenju Zupci. Zbog činjenice da škola broji skoro 1200 učenika i da se tokom sedmice za nastavu, ali i u druge svrhe, priprema ogroman materijal, obezbijedili smo još jedan fotokopir aparat, kako bismo rasteretili upotrebu postojećeg. Obogatili smo školsku biblioteku ilustrovanim enciklopedijama iz svih oblasti, a školski prostor oplemenili muralima”, zaključuje Vukmanović.