Društvo

Intenziviranje aktivnosti na zaštiti djece u saobraćaju

by Ivanka Leković/ Željko Milović | 31:08:2018 | 11:57:17

Nova školska godina povod je da barska policija intenzivira aktivnosti na zaštiti djece u saobraćaju, poveća nivo saobraćajne kulture i, u saradnji sa školama, aktivno radi na smanjenju vršnjačkog nasilja i distribucije narkotika, najavio je danas u programu Radio Bara pomoćnik komandira za prekršajnu preventivu CB Bar, Amer Skenderović.
 
U narednom periodu, kako je istakao, policija će kod resornog sekretarijata biti inicijator obnavljanja saobraćajne (horizontalne i vertikalne) signalizacije u zoni škola. “Neke saobraćajne znakove su oborili vozači ili su jednostavno uništeni od strane nesavjesnih pojedinaca, a horizontalna signalizacija je izblijedila”, kazao je Skenderović.

 
Kako bi povećali nivo bezbjednosti u saobraćaju, u vrijeme kada učenici dolaze u školu ili završavaju sa nastavom, biće povećan broj saobraćajnih patrola u blizini škola, a kada to bude potrebno, saobraćaj će regulisati policajci. Prostor oko škole nadgledaće i policajci u civilu, i oni u uniformi, i dolaziće jednom dnevno u kontrolu. 
 
Policija će redovno sarađivati sa upravama i nastavnim osobljem, kako bi se preventivno djelovalo u slučaju pojava koje mogu ugroziti bezbjednost.  U saradnji sa inspektorima za maloljetničku delikvenciju i za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga, u planu je formiranje operativnih grupa, čiji će zadatak biti obilazak škola i školskih dvorišta. “U tu svrhu”, kaže Skenderović, “biće organizovani sastanci sa direktorima obrazovnih ustanova, kako bi se identifikovali potencijalni problemi, ali i poboljšala komunikacija i povjerenje između policije i škola”.
 
“Treba istaći da je saradnja i do sada bila na najvišem nivou”, rekao je pomoćnik komandira za prekršajnu preventivu CB Bar, i objasnio kako im je cilj da “djeca shvate da smo mi tu radi njih i njihove sigurnosti, a ne da nas se plaše”.

 
“Nastavićemo sa javnim časovima tipa ‘Policajac u školi’, gdje ćemo djeci pokazati i naša vozila, opremu, razgovarati s njima i odgovarati na pitanja, što se pokazalo kao odlična praksa”, objasnio je Skenderović.
 
On je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da maksimalno obrate pažnju na sigurnost djece.
 
”Roditelji treba da djeci objasne pravila ponašanja u saobraćaju, kako se prelazi ulica i gdje, kako se ponašati na saobraćajnicama i slično, ali i da zaborave na naviku da djecu dovedu kolima ispred škole, parkiraju i blokiraju saobraćaj. Sad dok su sunčani dani, lakše i ljepše je prošetati do škole. Naročiti problem se stvara za vrijeme kišnih dana kod OŠ BJO i OŠ ‘Jugoslavija’, a mi, kad god ima za to potrebe, pošaljemo patrolu da reguliše saobraćaj. Na žalost, ima roditelja koji se ne pridržavaju saobraćajnih pravila. Najveći apel upućujem vozačima da misle na sigurnost najmlađih, i da se pridržavaju ograničenja brzine na dijelu puta u blizini škola”, zaključio je Skenderović.