Društvo

VIDEO, FOTO: Spičansko veče za više hiljada posjetilaca

by Vesna Šoškić, photo: Studio Petović; snimatelj Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 01:09:2018 | 16:20:49

U Sutomoru je sinoć održana već tradicionalna manifestacija "Spičansko veče", koja je okupila više hiljada posjetilaca. I ove godine gostima je prezentovano bogato kulturno-istorijsko nasljeđe tog kraja uz autentične kulinarske specijalitete i poznate muzičke izvođače. Organizovali su je Opština Bar, Turistička organizacija i NVO "Novo i ljepše Sutomore", uz podršku privrednika.
 

Uspješna ljetnja sezona u Baru i isto tako uspješan i raznovrstan kulturno-umjetnički i zabavni program, kao segment kvalitetne turističke ponude, zaokruženi su manifestacijom "Spičansko veče" koja je počela defileom mažoretki plesnog studija "Habanera",uz bleh orkestar iz Đenovića i KUD "Sveti Jovan Vladimir".
 
Autor svečane pjesme o Spiču je prvi glas narodne muzike Crne Gore, Zdravko Đuranović, koji je i otvorio scensko-muzički program. “Bilo mi je zadovoljstvo da pišem ovu pjesmu, jer sam radeći na njoj shvatio značaj i veličinu Spiča, kroz neke istorijske momente i ono što ga karakteriše. Počastvovan sam što su organizatori imali povjerenja u mene i nadam se da će ova pjesma trajati i da će biti izvođena i poslije mene. Ovo je rijetka manifestacija koja ljeti prezentira naše autentično , crnogorsko nasljeđe, folklor i pjesme, tako da ću ja ostati dosljedan sebi i uz ‘Spičansku pjesmu’ izvesti i nekoliko drugih narodnih, crnogorskih numera”, kazao je Đuranović.
 

Nakon njegovog nastupa na sceni je izvođenjem etno muzike uz harmoniku Stefana Đukića zablistala Danica Crnogorčević, a zatim i klapa KUD "Jedinstvo".
 
Na mjestu budućeg Trga kapetana Filipa Obradovića vrijedni domaćini i domaćice Spiča na štandovima su služili tradicionalne kulinarske specijalitete - štufadu, roštule, prijesnac, tikvanik, patišpanj, sir, masline...
 
“Štufada je naše najpoznatije jelo, koje se sprema i u ostalim mediteranskim zemljama. Pravi se i u Italiji, u Dalmaciji se zove pašticada, ali ovdje imamo i tu neku specifičnu notu i ukus”, kazala je Jasmina Rabrenović, jedna od vrijednih spičanskih domaćica koja je istakla da je "Spičansko veče" još jedan motiv da turisti dođu u Sutomore i krajem avgusta.
 
 
Poznati sutomorski ugostitelj i vlasnik restorana "Izvor", Aleksandar Petrović zahvalio se na velikoj podršci Opštini Bar, predsjedniku Dušanu Raičeviću i Turističkoj organizaciji. “Sutomore zaslužuje ovakvu manifestaciju, a mi smo se potrudili, praveći sve ove specijalitete da dobro dočekamo goste i nadam se da su zadovoljni”, kazao je Petrović.
 
Sutomore je jedno od najatraktivnijih turističkih mjesta u barskoj opštini sa prelijepim plažama, a posljednjih godina turistička ponuda ovoga kraja znatno je obogaćena sa nekoliko ekskluzivnih hotela visoke kategorije. Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe čeka na valorizaciju i u turističke svrhe. Zato je i pažnja lokalne uprave i privrednika i ugostitelja, a prije svega divnih pregaoca i entuzijasta okupljenih u NVO "Novo i ljepše Sutomore", usmjerena na dalje uređenje prostora sa velikim potencijalima.
 
“Opština Bar i Turistička organizacija uključili su se u organizaciju ‘Spičanske večeri’ jer je ovo manifestacija koja u punom smislu afirmiše kulturne i tradicionalne vrijednosti ovog podneblja”, kazao je direktor TO Bar mr Emil Kukalj, koji je naglasio da su ponosni  na organizaciju manifestacije, ali i na veliki broj posjetilaca koji su uživali u lijepo osmišljenom programu.
 
 
Dio Spiča su tvrđava Tabija na Golom brdu, Nehaj iz XVI vijeka, manastir Ratac, dvooltarne crkve, kao njegova jedinstvenost i specifikum. Nemjerljiv doprinos u zaštiti tog vrijednog kulturološkog nasljeđa i sveukupnog razvoja Sutomora daje NVO "Novo i ljepše Sutomore", koja je i ustanovila manifestaciju "Spičansko veče".
 
“Sve što želimo Sutomoru jeste kompletan razvoj u svakom segmentu. Zato na manifestaciji imamo tradicionalni program koji je posvećen njegovanju našeg duhovnog i kulturološkog nasljeđa i njegova prezentacija gostima. Važno je da podignemo i svijest lokalnog stanovništva, koje se druži na ovakvim večerima. Sutomore je jedno od šest turističkih mjesta barske opštine koje u toku sezone posjeti najveći broj turista i mislim da zaslužuje mnogo više. Nadam se da će to uvidjeti i nadležni u našim institucijama”, kazala je Slobodanka Hrvatin, predsjednica NVO "Novo i ljepše Sutomore", koja je naglasila da su među prioritetima uređenje kompletnog obalnog područja i trga na kojem se  održava "Spičansko veče" .
 
Muzička zvijezda večeri bila je popularna hrvatska pop pjevačica Nina Badrić koja je dočekana uz ovacije publike. Prethodio joj je izvanredan nastup barskog rok benda “Akademia”.
 
 
“Već dugo godina dolazim u Crnu Goru i ovdje imam divne koncerte, ali sam prvi put u Sutomoru. Izuzetno mi se sviđa plaža, pozornica na ovom mjestu i kompletan ambijent. I publika me je lijepo dočekala, te mi je izuzetno drago što sam večeras ovdje”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Nina Badrić , čiji je koncert ispratilo više hiljada posjetilaca. Za svoje fanove otkrila je da nakon Sutomora putuje na Brione gdje će snimati spot za novu pjesmu "Rekao si", a radi i na novom albumu. Nakon radnog ljeta očekuje je i veliki koncert u Zagrebu.
 
Brojni posjetioci "Spičanske večeri" potvrdili su da na barskoj rivijeri, iako smo na početku septembra, odmara veliki broj gostiju, što nagovještava, kako su i očekivali turistički poslenici, i dobru postsezonu.