Društvo

Barski maslinari na Korčuli

| 02:09:2018 | 12:01:54

Predstavnici Društva maslinara Bar su protekle sedmice boravili na hrvatskom ostrvu Korčula, u gradiću Vela Luka, gdje su učestvovali na maslinarskoj manifestaciji „Dani Korčulanskog maslinovog ulja“.
 

Prijateljstvo sa korčulanskim maslinarima, posebno sa rukovodstvom i članovima Udruge maslinara Vela Luka, traje već dugi niz godina. Zajedničke aktivnosti maslinara, studijske posjete, edukacija za senzorske ocjenjivače maslinovog ulja su izrodile prijateljstva sa obje strane, tako da su Barani sa zadovoljstvom prihvatili poziv za učešće.
 
Barski maslinari su prisustvovali veoma zanimljivim i važnim predavanjima. Ono na temu „Zaštita tradicionalnih poljoprivrednoprehrambenih proizvoda“ je održala dr Jelena Dugum, pomoćnica ministra poljoprivrede. Tema je za Barane bila veoma zanimljiva jer se odavno razmišlja i planira zaštita maslinovog ulja proizvedenog od domaće autohtone sorte „žutica“.
 

„Obzirom da Crna Gora još uvjek nema panel za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja, predavanje koje je na tu temu održala dr Mirela Žanetić je osvježilo znanje barskih ocjenjivača ulja i potvrdilo da se na ovom polju u Crnoj Gori mora intenzivnije raditi. Višegodišnji prijateljski odnosi za dr Žanetić i njena spremnost da pomogne edukaciju i uspostavljanje panela u Crnoj Gori daje vjetar u leđa namjerama formiranja crnogorskog panela. Dr Žanetić već dugi niz godina vodi panel za senzorsku ocjenu kvaliteta na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša, i njeno znanje i iskustvo su dragocjeni za uspostavljanje panela“, kažu u barskom Udruženju maslinara.
 
Barani su svoje prijatelje pozvali na starobarsku Maslinijadu i druge maslinarske manifestacije koje se organizuju u  Baru.