Društvo

Firma Anglian donirala drvene portale za episkopski dvor

by Željko Milović | 03:09:2018 | 11:17:26

Još nekoliko dana i biće završen možda najveći konzervatorsko-restauratorski projekat u Crnoj Gori u posljednjih par decenija, crkva Svete Katarine iz 15. vijeka. S druge strane, radovi na uređenju arheološkog muzeja grada Bara, “Episkopske palate” iz 14. vijeka, stali su zbog nedostatka finansijskih sredstva.
 
“Stali su radovi baš u trenucima kada je potrebno malo da bi se ostvario veliki projekat, jer imati Arheološki muzej privilegija je malog broja gradova. Iz tog razloga, Kulturnom centru - Starom gradu, potrebna je pomoć, ali od mnogo obećanja izgleda da je mala korist. Zato je svaka donacija od izuzetne važnosti i nemjerljiv doprinos očuvanju Starog grada Bara. Upravo jedno takvo obećanje u vidu masivnih drvenih portala za dvoje sjevernih vrata budućeg muzeja održala je firma ‘Anglian’, Marija Nikolića”, kaže za Bar Info kustos Starog grada Bara mr Mladen Zagarčanin.
 

Po njegovim riječima, oni su, po srednjovjekovnom nacrtu, sa kovanim okovima i specijalnom teksturom površine drveta koja je rađena posebnom tehnikom, što je umnogome uljepšalo izgled palate, dajući joj i prepoznatljivu starinsku ‘patinu’, još više dočarali monumantalnost ove srednjovjekovne građevine.
 
“Ovim putem se još jednom zahvaljujemo Mariju Nikoliću i apelujemo na sve one koji bi mogli da nam pomognu u nabavci materijala kako bi završili podove, iluminaciju, bravariju... Svaka pomoć nam je dragocjena, a ono što je za Opštinu Bar i privrednike možda mali iznos, za nas je od ogromne važnosti jer ovakvi poduhvati se mogu završavati nesebičnom pomoći svih, što je upravo i pokazao jedan od barskih preduzetnika”, zaključuje mr Zagarčanin.