Društvo

U Sutomoru izvađeno pola tone otpada iz mora

| 06:09:2018 | 17:32:59

Aktivisti NVO "Novo i ljepše Sutomore", u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti Bar (UPS), danas su počeli akciju čišćenja podmorja plaže “Centar” u Sutomoru, na potezu od restorana “Izvor” do ponte Golog Brda.
 
Čišćenje morskog dna je trajalo pet sati, a izvađeno je pola tone gabaritnog otpada (gume, željezne konstrukcije, limenke i razna plastika).
 
Akciju je koordinisao Nikola Bošković, član glavnog odbora NVO “Novo i ljepše Sutomore” i profesionalni ronilac-spasilac zaposlen u Upravi za pomorsku sigurnost, koja je za ovu priliku ustupila svoja plovila.

 
“Zahvaljujemo se direktoru Uprave pomorske sigurnosti Safetu Kočanu i načelniku Žarku Lukšiću na podršci i saradnji, koja ima za cilj uljepšavanje i očuvanje životne sredine, kao i podizanje svijesti građana o očuvanju prirodnih resursa kojima smo okruženi i koje koristimo za opštu egzistenciju”, kazali su iz NVO “Novo i ljepše Sutomore”.
 
Sljedeća akcija uređenja dijela sutomorske plaže održaće se 15. septembra, na Internacionalni dan čišćenja kopnenog i vodenog prostora.

 
“Kopneni dio podrazumijeva čišćenje prostora rta Ratac, a vodeni prostor - sutomorska plaža. U akciji će učestvovati ‘Zero Weist Montenegro’ koji su nosioci projekta, a kojima se priključuje NVO ‘OCTO- Čisto more’, Uprava pomorske sigurnosti Bar, NVO ‘Green Home’ i naša NVO”, najavili su iz organizacije ‘Novo i ljepše Sutomore’ i pozvali sve zainteresovane građani da im se pridruže i učestvuju u narednoj akciji.