Društvo

VIDEO: Spičanović i Novaković novi potpredsjednici Opštine

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Zoran Milošev | 10:09:2018 | 16:39:44

Sa 27 glasova “za” i 3 “protiv”, odbornici Skupštine opštine Bar danas su, na prijedlog predsjednika Dušana Raičevića, za potpredsjednike Opštine izabrali mr Tanju Spičanović (DPS), dosadašnju direktorku Srednje ekonomsko -ugostiteljske škole i Radomira Novakovića Cakana (Biram Bar), poznatog privrednika koji je u prethodnom mandatu obavljao funkciju predsjednika barskog parlamenta.
 
Tanja Spičanović je rođena na Cetinju 1981. godine. Diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, gdje je i stekla zvanje magistra socioloških nauka. Bila je profesorica u Gimnaziji i organizatorka praktičnog obrazovanja u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi, gdje je od 2015. godine obavljala dužnost direktorke. Članica je društva sociologa Crne Gore.

 
“Svi ljudi koje predlažem za određene funkcije su adekvatno odabrani, jer se rukovodim načelom profesionalizma. Mr Tanja Spičanović je vrijedna, sposobna i spretna. To je dokazala u svom dosadašnjem radu i to potvrđuju i njene kolege i učenici. Radomir Novaković Cakan se dokazao i u ovom parlamentu, ali je svojim angažmanom i radom poznat i van granica našeg grada i zemlje. Upravlja najvećim prodajnim lancem sportske opreme ‘Padrino mont’, prepoznat kao istaknuti privrednik, ali i humanista. Dobitnik je nagrade Evropske agencije za najboljeg menadžera decenije, jugoistočne Evrope i specijalnog priznanja za filantropiju ‘Iskra’ na Cetinju”, kazao je predsjednik Opštine Dušan Raičević u obrazloženju odluke i istakao kako je ubijeđen da će novi potpredsjednici služiti na ponos , ne samo njemu, već i čitavom gradu.
 
Radomir Novaković Cakan rođen je 1973. godine u Nišu, gdje je završio Višu ekonomsku školu. Funkciju predsjednika barskog parlamenta obavljao je od maja 2016. do juna 2018. godine.

 
Novoizabrani potpredsjednici zahvalili su se na povjerenju predsjedniku Opštine i obećali da će raditi profesionalno i savjesno.
 
“Trudiću se, kao i u svom prethodnom poslu rukovodioca škole, da dam maksimalan doprinos i posvećeno radim za dobrobit svih građana Bara. Zahvaljujem se i svim građanima koji su 27. maja prepoznali kvalitet našeg programa i dali nam povjerenje za još jedan mandat”, kazala je u izjavi za Radio Bar i Bar Info mr Tanja Spičanović.
 
Radomir Novaković Cakan je istakao da građanima Bara na početku mandata može da obeća sve ono što im je obećao i u izbornoj kampanji.
 
“Ovu funkciju ne doživljavam kao puku funkciju i dužnost, već kao obavezu prema građanima da ostvarimo sve ono što smo promovisali u izbornoj kampanji. Nadam se da će ovaj brod i ovo barsko rukovodstvo zaploviti punim jedrima. Zahvaljujem predsjedniku Opštine, rukovodstvu, koje ima dobar plan za razvoj grada, i građanima, a ja ću doprinijeti da svi važni projekti, sporazumi i ideje važni za Bar , budu implementirani”, kazao je Novaković, koji je, kao i više puta do sada, naglasio da “nije vezan za fotelju”, a da li će biti u njoj - o tome odlučuju građani.

 
“Iskorijenite nepotizam iz lokalne samouprave i na važna mjesta postavljajte stručne i odgovorne ljude”, poručio je predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću, odbornik DF Dejan Đurović.
 
“Čini mi se da ste žrtva koalicionog dogovora i ovi prvi potezi u vašem predsjedničkom mandatu neće vam služiti kao plus. Vi ste odgovorni za sve ljude koje predlažete, zato bi trebalo da vodite računa o njihovom CV-iju”, kazao je Raičeviću Đurović.

 
Dijana Pejović, odbornica Demokrata, navela je da se predstavnici vladajuće koalicije u zapošljavanju i odabiru lokalnih funkcionera rukovode principom poslušnosti, a ne stručnosti, profesionalizma i etičnosti. “U svim modernim, evropskim gradovima, za dobijanje radnog mjesta i obavljanje važne funkcije, biraju se stručni, obrazovani i kompetentni ljudi”, istakla je Pejović.
 
Radomir Novaković Cakan smatra da bi opozicioni odbornici prvenstveno trebalo da proanaliziraju svoje  mane i izborne rezultate. “Morate biti svjesni svojih mana. ‘Biram Bar’ je izašao na izbore bez ičije pomoći i logistike, bez podrške partijskih centrala, i ostvario odličan rezultat. Mi imamo samo jednu manu - imamo više glasova od vas”, istakao je Novaković.

 
Sekretarka SO Bar mr Aleksandra Grabež prezentirala je odbornicima na početku sjednice Nacrt Statuta Skupštine, za koji slijedi javna rasprava, a koji je usklađen sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi. U nastavku zasijedanja odbornici će se baviti, pored ostalog, i završnim računom Opštine za 2017. godinu, izvještajima o radu javnih preduzeća...