Društvo

Razgovor sa Vladom Lukšićem u projektu NVO Povjerenje

| 11:09:2018 | 10:41:47

U sklopu realizacije projekta „Dobar dan, kako ste?“, NVO Povjerenje je upriličilo razgovor mlađih sugrađana sa Vladimirom Lukšićem, ekonomistom po struci, šahistom, hroničarem Spiča i kolekcionarom iz hobija.
 
Po njegovoj želji, razgovor se vodio na ostacima opatije Svete Marije na Ratcu, a između ostalog najavio je aktivnosti koje će se dešavati u cilju promocije ovog lokaliteta. U razgovoru je učestvovala i Slobodanka Hrvatin, aktivistkinja i predsjednica NVO “Novo i ljepše Sutomore“.

 
„Uz naše volontere, u razgovoru su učestvovali učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, a imali smo čast da nam u goste dođu predstavnici Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Crne Gore. Na samom početku razgovora mogli smo se uvjeriti da je Vlado svojevrsna enciklopedija Spiča - nevjerovatna je količina istorijskih podataka sa kojima on sa lakoćom barata. Kada je nastala ratačka opatija, koliku je teritoriju zauzimala opština Spič, pričao nam je o zlatnom dobu Spiča, kakvi su bili Spičani, uz anegdote i pjesme koje Vlado ima u malom prstu. Neizostavan dio života Vlada Lukšića je šah, pa je bilo riječi i o tome kako je upoznao svjetske legende poput Bobija Fišera, MihailaTalja, kao i kako mu je šah pomogao da izbjegne neke teške vježbe u vojsci. Osvrnuli smo se i na njegov kolekcionarski duh i saznali kako su mu priganice, ali i dobre pregovaračke sposobnosti, omogućile da dođe do nekih od najvrednijih djela u svojoj kolekciji. U razmjeni poklona Vlado je našoj organizaciji poklonio svoju knjigu 'Selo Brca, otisci života i narodnog govora', kao i repliku zastave Opštine Spič, jednu od 88 izrađenih“, kažu iz NVO Povjerenje. 

 
Projekat “Dobar dan, kako ste” je podržan od strane Crvenog krsta Crne Gore, a finansira ga Evropska unija, uz pomoć Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta.