Društvo

Edukativna tribina u sklopu Mjeseca vakufske masline

| 14:09:2018 | 10:17:25

Nakon što su se mnogi građani uključili u manifestaciju “Mjesec vakufske masline”, kroz donacije i nekoliko akcija čišćenja vakufskih maslinjaka, u srijedu je u Islamskom kulturnom centru, organizovana otvorena edukativno-informativna tribina.
 
Tribinu je obraćanjem otvorio glavni imam medžlisa Islamske zajednice Bar mr Muidin ef. Milaimi, koji je izrazio zadovoljstvo što “manifestacija napreduje svakoga dana”, ističući moralnu i materijalnu podršku koju medžlis Islamske zajednice Bar, sa njim na čelu, pruža džematskom odboru Stari Bar koji je pokrenuo ovu manifestaciju.

 
Zamjenik glavnog imama i profesor u medresi “Mehmed Fatih”, Ismail ef. Hysaj je predavanje na temu “Uloga vakufa u nastanku i razvoju urbanih centara, s posebnim osvrtom na Bar”, podijelio na tri dijela. U uvodnom je bilo riječi o pojmu vakufa, kao jednoj od najznačajnih institucija islamske kulture i civilizacije, u drugom je govorio o ulozi koju je vakuf odigrao u nastanku i razvoju društva i urbanih naselja, a na kraju je kroz hronološki prikaz predstavio vakufe Bara, od 1571. godine do današnjih dana. Potencirao je da je “institucija vakufa ostavila neizbrisive materijalne i duhovne tragove koji su svekoliko uticali na razvoj našeg grada”.
 
Predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković, održao je predavanje na temu “Modernom filozofijom maslinarstva protiv pogrešnih navika”. On je istakao da, nasuprot ustaljenim pogrešnim navikama maslinara u Baru i Crnoj Gori, Društvo maslinara Bar promoviše moderno maslinarstvo, primjenu svih agrotehničkih mjera, ranu berbu plodova sa stabla, brzu preradu u modernim postrojenjima i čuvanje ulja u odgovarajućim uslovima, inox posudama i staklenoj ambalaži.  Zaključio je da je potrebno uspostaviti brend, proizvoditi ulje vrhunskog kvaliteta, pakovati ga u staklenoj ambalaži i uz “lokalnu priču” plasirati ga kroz unaprijeđenu turističku ponudu.

 
Prisutnima se obratio i predsjednik džematskog odbora Stari Bar Fahrudin Zaganjor, koji je javnost informisao o dosadašnjim aktivnostima u okviru manifestacije. Ne krijući zadovoljstvo, istakao je da se “mnogo posla uradilo, ali da posla ima još dosta”, kao i da se nada da će kroz koju godinu broj korijena maslina u posjedu džematskog odbora Stari Bar premašiti cifru od 3500, koliko ih je bilo prema popisu iz 1916. godine, koji je sačinio tadašnji kadija barski Husein ef. Šabić.