Društvo

I ovog ljeta Humanitarna familija otvorila vrata

by Silvija Vukelić, photo Michael Bader | 15:09:2018 | 11:43:42

U organizaciji NVO Humanitarna familija, i ovog ljeta su na Velikom pijesku besplatno boravila djeca i odrasli ometeni u razvoju i OSI  i njihovi pratioci.
 
Početkom juna, u prvoj grupi ugostili su njih 136, a juče su ispratili i septembarsku grupu od 168 gostiju iz Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.
 
Alen Efović, čovjek velikog srca, koji je prije dvanaest godina pokrenuo ovu nesvakidašnju, humanu priču, sa neskrivenim zadovoljstvom je i ovog puta za Radio Bar i Bar Info govorio  o detaljima ovogodišnje “Humanitarne familije”.
 
 

“Tradicionalno smo uz podršku Opštine Bar organizovali  izlete do manastira Ostrog, a zahvaljujući dobrim ljudima i donatorima, naši gosti su tokom boravka imali obezbijeđen besplatan smještaj, obroke, suncobrane i ležaljke na plaži... Pored toga, organizovali smo druženja uz muziku, maskenbal, proslave rođendana. NVO Žene Bara kuvaju srcem uljepšale su jedno veče svojim prisustvom, druženjem uz pjesmu i igru i donacijom koja je obogatila našu kuhinju“,priča Efović i dodaje da je kao i ranije Mihael Bader sve fotografisao i postavio na site www.humanitarnafamilija.org.  Ovaj Njemac, osim što je autor i administrator sajta, godinama unazad podržava i svesrdno pomaže organizaciju tako što je, između ostalog, u svojim apartmanima u naselju Utjeha uveo „humanitarnu taksu“. Efović s ponosom ističe da je i njegova ćerka krenula njegovim stopama i pomagla da boravak gostima bude što ugodniji.
 
Početkom juna su organizovali i humanitarni koncert na kojem su nastupili Zdravko Đuranović, Branka Šćepanović, Dejan Škuletić i Alma Đurović, KUD „Duga“ iz Berana i KUD „Vrelo Ribnice“ iz Podgorice.
 


„Uspješno smo, zahvaljujući prijateljima i ove godine završili misiju, tako da svi budu zadovoljni. Ponosan sam na čitavu ekipu. Svi smo sa tom djecom uživali i zabavljali se. Od njih možemo mnogo da naučimo i puno mi je srce kad vidim kako su srećni i zadovoljni. Pozivam sve ljude dobre volje da osjete tu radost, da svi po malo, koliko ko može, pomognemo i da kažemo tu smo za vas, jer Bog je jedan, svi smo mi ljudi, moramo da se volimo, poštujemo i da zajedno idemo dalje“, poručio je Efović, Crnogorac koji živi i radi u Parizu, a u Baru tokom ljeta spovodu svoju humanu misiju i naglašava da će to činiti „dokle god bude živ“.