Društvo

Speleolozi kandidovali projekat za prezentaciju trnovskih pećina

by POBJEDA | 17:09:2018 | 09:53:17

Speleološki klub “DDISKF” iz Zagreba (“Dinaridi - Društvo za istraživanje i snimanje kraških fenomena”) i planinarski klub “Visokogorci” iz Podgorice kandidovali su interesantan projekat koji ima za cilj da ljubiteljima prirode, turistima, ali i naučnoj zajednici prezentuje podzemni svijet crmničkog krša, preciznije sistema pećina u selu Trnovo.
 
Projekat pod nazivom “Zaustavljeno vrijeme Pećinski park i etno selo Trnovo” nastao je na temelju istraživanja pećina Grbočice, Spile i Babatuše, objedinjenih u istoimenoj monografiji i dokumentarnom filmu.
 
Organizovane su i dvije speleo ekspedicije 2014. i 2015. godine u saradnji “Dinarida” i “Visokogoraca”, uz učešće eminentnih evropskih stručnjaka, ronilaca i biologa.
 
Prema riječima osnivača i prvog čovjeka “DDISKF” Tihomira Kovačevića, stručnjaka iz Zagreba koji je naše gore list, ideja je da se objedine tri pećine, kao kraški fenomen, i etno cjelina Trnova, koja je zadržala obilježja staroga crnogorskog sela.
 
“Tim povezivanjem bi se dobila priča koja bi pokazala današnjem svijetu saglasje čovjeka koji ovdje živi i prirode koja mu je kroz vjekove omogućila život i opstanak na ovom jedinstvenom krškom terenu”,  kazao je Kovačević za “Pobjedu”.
 
Pojasnio je da je nakon što je prvi put boravio u ovom kraju, kao čovjek sa iskustvom u turističkom opremanju pećina, povuklo ga je da za svoju zavičajnu zemlju nešto napravi.
 
“Ugledavši ovaj kraj, odmah sam pomislio da ga treba metnuti u ogrlicu kao alku da spoji dva bisera NP Skadarsko jezero i NP Lovćen. Na kraju krajeva, smatram da cijela Crna Gora mora biti jedan jedini nacionalni park. Ljudi koji žive u njemu da ga sačuvaju u izvornom obliku, a da posjetiteljima pričaju priče iz prošlosti, hrane ih domaćom zdravom hranom i omoguće miran i siguran boravak”, ističe Kovačević.
 
On precizira da je prvo potrebno urediti pristupne staze do pećina.
 
“Ulazne djelove Grbočice i Babatuše potrebno je u granicama mogućeg izvornog izgleda, uz minimalne tehničke zahvate, urediti za sigurnu turističku posjetu. Grbočicu u dužini od nekih 400 metara, a ulazni dio Babatuše do Velike dvorane otprilike 100 metara. Sačuvane stare kuće restaurirati u izvornom stanju, a one koje su porušene, na temelju starih fotografija ili sjećanja nekih starijih stanovnika obnoviti. Stanovništvu omogućiti da se aktivno uključi u projekat kroz seljačka domaćinstva, koja će moći ponuditi od domaćih proizvoda, boravka i dio priče o narodnim običajima ovoga kraja”, navodi Kovačević.
 
Kako kaže, od ideje do realizacije treba puno vremena, a u životu nije ništa lako i bez problema.

“Ovdje kao glavni problem vidim sporo uključivanje lokalne uprave, kao i državnih institucija, koje bi trebale žešće raditi na projektima vezanim uz ovo područje koji bi povećali kvalitet života ovog prostora, a prirodu sačuvali s pozitivnim i savremenim zakonima”, poručuje on.