Društvo

Kako podići kvalitet poljoprivrednog proizvoda

by Ivanka Leković | 19:09:2018 | 11:47:50

Sekretarijat za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine Bar, u saradnji sa resornim ministarstvom i lokalnom turističkom organizacijom, juče je za poljoprivrednike organizovao radionicu na temu kvaliteta, odnosno zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama kvaliteta.
 
Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Radomir Novaković i direktor TO Bar, Emil Kukalj.
 
U ime Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, okupljenim poljoprivrednim proizvođačima obratili su se Načelnica Direkcije za šeme kvaliteta Merisa Čekić, a dodatna objašnjenja dobili su i od Jovana Nikolića iz “Monte Organica”, preduzeća koje obavlja besplatan proces kontrole i sertifikacije.

 
Kako je za Bar info i Radio Bar objasnio Munir Salković, sekretar sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj, okupljenim poljoprivrednim proizvođačima objašnjena je važnost podizanja kvaliteta i zaštite geografskog porijekla.
 
Radionici su prisustvovali pčelari, stočari, vinari i vinogradari, kao i maslinari.
 
“Proizvod treba zaštiti da bi se zaštitio kranji potrošač, odnosno kupac, postigla bolja cijena i plasman i da se poveže sa turističkom privredom, kao dodatna ponuda Bara”, kaže Salković, ističući da na ovaj način misle i u TO Bar. Ove aktivnosti uvezane su sa aktivnostima Ministarstva poljoprivrede na poboljšanju kvaliteta i konkurentnosti crnogorskih proizvoda.
 
“Odziv učesnika bio je odličan, a u planu je da se na Virpazaru uskoro organizuje radionica za vinare i vinogradare”, kazao je Salković.