Društvo

Crveni krst obilježio Dan starih osoba

| 01:10:2018 | 21:15:03

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bar danas je obilježila 1. oktobar, Međunarodni dan starih.
 
Volonteri i korisnici osmislili su nekoliko tema kojima su obilježili ovaj dan: „Žurka za sva vremena“- višečasovno druženje uz muziku, ples i razonodu. Organizivan je čas lijepe riječi - “Poezija u zagrljaju zlatne dobi“, gdje su stariji pokazali umijeće u čitanju stihova poznatih autora. Takođe je organizovan sportsko-rekreativni dan za njih i kroz lagane vježbe i sportske igre pokazali su svoju spretnost i napravili još jedan iskorak ka aktivnom i zdravom starenju.

 
„U centru grada organizovana je prezentacija poslova koje Crveni krst obavlja kada su u pitanju stariji sugrađani i izložbeni štand koji obiluje različitim predmetima koje su izradili naši članovi. Organizovano je i mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi, što je privuklo veliku pažnju, posebno starijih lica. Crveni krst Crne Gore je organizovao konferenciju posvećenu Međunarodnom danu starijih, na kojoj je predstavio ulogu Crvenog krsta kroz različite oblike podrške i svoja istraživanja o položaju ove populacije u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju Crvenog krsta Bar.

 
Oni ističu da kroz brojne aktivnosti žele da skrenu pažnju javnosti na potrebe starijih ljudi u našoj opštini i na značaj mjera podrške koji bi doprinijeli kvalitetnijem starenju.

 
„Takođe nam je cilj da stalno unapređujemo kvalitet naših usluga i na taj način poboljšamo svakodnevni život naših sugrađana, ukažemo na različite oblike diskriminacije, koji dodatno pogoršavaju njihov status. Starenje nije tema koja pripada samo starijima, nego je neminovan proces svih generacija. Crveni krst Bar brine o 110 starijih korisnika, koji žive na različitim gradskim i seoskim lokacijama i pruža im usluge kroz rad gerontodomaćica, volontera i zaposlenih, a odnose se na pomoć u kući, psihosocijalnu podršku, zdravstvene i administrativne usluge, razna materijalna davanja, a kroz Klub za starije podstičemo aktivno i zdravo starenje. Naša poruka je 'Dozvolite da se vidimo, mi ne čekamo starost - mi je živimo'“, kažu u Crvenom krstu Bar.