Društvo

Okrugli sto Caritasa BN o starim osobama

by Silvija Vukelić | 01:10:2018 | 21:33:30

Caritas Barske nadbiskupije je povodom 1. oktobra - Međunarodnog dana starih osoba, danas e u prostorijama na Biskupadi organizovao druženje i okrugli sto na temu “Uloga i mjesto starijih osoba kroz prizmu religije”.
 
“Gotovo dvadeset godina kontinuirano realizujemo aktivnosti i projekte koji se bave unapređenjem kvaliteta života starih. Pokušavamo da promovišemo novi koncept brige o starima kako bi oni u svom punom kapacitetu mogli živjeti i pokazati svoje potencijale kojih nesumnjivo imaju puno”, kazao je Marko Đelović, koordinator Caritasa BN i dodao da ovu aktivnost realizuju u sklopu trilateralnog projekta "We care - Ageing with dignity and respect”, finansiranog iz trilateralnog programa INTERREG IPA prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna gora 2014 - 2020.

 
Kroz različite servise koji obuhvataju kućnu njegu, dnevni boravak, vešeraj i tople obroke, na teritoriji Bara Caritas BN pomaže 150, a ukupno u još desetak crnogorskih gradova oko 900 korisnika.
 
“Problemi sa kojima se stari ljudi suočavaju pretežno su iz nekoliko domena: zdravstvene zaštite i potrebe za zdravstvenom njegom, boljeg učešća u socijalnom životu i, što posebno primjećujemo kroz rad sa njima - usamljenost. Na žalost, značajan broj njih nema priliku da ima prečeste socijalne kontakte ili u nivou njihovih potreba. U tom smislu, ovo što Caritas radi kroz promociju servisa podrške u zajednici prepoznato je kao njihova podrška i sigurnost, koju imaju u svakom trenutku kako bi u punom kapacitetu bili aktivni članovi društva”, kazao je Đelović.

 
Učesnici okruglog stola na temu "Uloga i mjesto starijih osoba iz prizme vjere" bili su predstavnici sve tri konfesije u Baru: protojerej Branko Vujačić - paroh podgorički i upravnik dobrotvornog fonda Mitropolije crnogorsko-primorske, glavni imam barski Muidin efendija Milaimi i don Kelmend Spaqi, župnik Barske nadbiskupije. O položaju i ulozi starih u društvu takođe su govorili i Valerija Ivančević iz Centra za socijalni rad, kao i novinar i publicista Pero Radović. Okruglom stolu prisustvovao je arhijerejski namjesnik barski Slobodan Zeković i veliki broj korisnika Caritasovog Dnevnog centra za stare.
 
U muzičkom dijelu programa nastupili su flautistkinja Milica Kenjić i gitarista Predrag Kenjić, učenici ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš”.