Društvo

NVO Povjerenje obilježilo Dan starih osoba

| 04:10:2018 | 12:11:49

U završnoj fazi realizacije projekta “Dobar dan, kako ste”, NVO “Povjerenje” je realizovalo više aktivnosti koje su se uklopile u obilježavanje 1. oktobra,  Dana starih osoba.
 
“U subotu 29. septembra, tridesetak mlađih i starijih sugrađana su bili na izletu na Cetinju. Pored edukativnog karaktera, cilj ove aktivnosti je bio i  komunikacija između generacija. U ovoj aktivnosti su učestvovali i neki od nagrađenih učenika našeg konkursa.  U sklopu izleta posjetili smo Lipsku pećinu, kao i značajne kulturno istorijske spomenike”, kazali su iz NVO “Povjerenje”.

 
Lipska pećina je oduševila sve učesnike, a veliku zahvalnost duguju menadžmentu Lipske pećine na podršci u realizaciji ove aktivnosti.
 
“Imali smo određene strahove da li će naši stariji sugrađani moći da prođu cijelu turu u pećini, ali uz pomoć ljubaznog osoblja i vodiča koji su bili spremni da odgovore na sva na pitanja i pomognu u svakoj situaciji, shvatili smo da tura nije zahtjevna i da može da je prođe svako bez obzira na godine. Lipska pećina predstavljačudo prirode i svakako preporučujemo svima koji nisu bili u prilici da je posjete, da upišu ovo mjesto u svoje planere.
 
Nakon Lipske pećine uputili smo se ka Cetinju gdje smo obišli značajne muzeje i spomenike kulture. Ističemo podršku naše sugrađanke Anastazije Miranović, direktorici Narodnog muzeja, kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo što nam je u velikoj mjeri olakšala ovu aktivnost“, kažu u ovoj barskoj NVO.
 
Poseban doživljaj u obilasku Cetinja je bila vožnja turističkim vozićima. Na svakom mjestu ih je dočekalo ljubazno i predusretljivo osoblje. Kako su naglasili iz NVO “Povjerenja”, to su stvari koje bi svakako voljeli da vidimo i u našem gradu u većoj mjeri.
 
U sklopu obilježavanja 1. oktobra- Dana starih osoba, organizovali su i akciju besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i besplatne konsultacije sa ljekarom.
 
NVO “Povjerenje” planira i obilježavanje Svjetskog dana zdrave hrane - 16. oktobra, o čemu će blagovremeno obavijestiti javnost.

 
Oni su poželjeli da se zahvale  Opštini Bar, Crvenom krstu Crne Gore,  Crvenom krstu Bar, Kulturnom centru Bar, Domu zdravlja Bar, Radiju Bar, Televiziji Corona, Portalima: “Barinfo”, “Jedro”, “Vijesti”, “Barski portal”, “Dan”, Dnevnim novinama : “Dan”, “Vijesti”, “Dnevne novine”  IO “24. novembar”, NVU “Žena Bara velikog srca”, NVU “Zdrava Dona Montenegrina” OŠ “Jugoslavija”, OŠ “Blažo Jokov Orlandić” OŠ “Meksiko”, Gimnaziji “Niko Rolović”, Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi, PPU Vrtiću “Svetionik”, kao i svim pojedincima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.
 
Projekat “Dobar dan, kako ste” je podržan od strane Crvenog krsta Crne Gore, a finansira ga Evropska unija, uz pomoć Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta.