Društvo

Septembar u OŠ Jugoslavija

| 05:10:2018 | 12:00:58

Septembar u OŠ “Jugoslavija” obilježio je niz aktivnosti, kojima su uspješno otpočeli novu školsku godinu.
 
Prvi dan septembra obilježio je svečani prijem prvaka, koji su nakon toga, tokom cijele sedmice, svakodnevno imali osmišljene aktivnosti u trajanju prilagođenom njihovoj pažnji u periodu adaptacije na novi ambijent. Za najmlađe su pripremljeni prigodni pokloni koje je obezbijedila škola, ali i oni koje su svojom kreativnošću osmislile vaspitačice Ana Dević, Ljubica Plamenac i Sandra Đuković. Svoje mlađe drugare učenici II i III razreda, koje su pripremile učiteljice Edita Haverić i Katarina Vasović, dočekali su svečanim programima pod sloganima “Djeca su ukras svijeta” i “Hajde, svijete, budi dijete!”.
 
Pripadnici Centra bezbjednosti - Bar prigodnim razgovorom i slajd prezentacijom u holu škole, a potom demonstracijom na školskom poligonu, održali su 24. septembra za učenike prvog razreda čas o bezbjednosti u saobraćaju.

 
Nastavnici Aktiva stranih jezika 26. septembra organizovali su niz aktivnosti kojima je obilježen Evropski dan jezika. Holovima škole čuli su se pop zvuci izvođača iz nekoliko evropskih zemalja, dok su se u učionicama u toku redovne nastave organizovale brojne aktivnosti. Nastavnica Maida Alihodžić pripremila je čas posvećen ovom datumu, metodički oblikovan tako da predstavlja spoj muzike, žive riječi i kreativnog rada učenika.
 
U toku treće sedmice septembra održan je i prvi roditeljski sastanak za sve razrede. Svim roditeljima pismenim putem obratila se direktorica škole Biljana Vukmanović, navodeći da je „u vremenu kada su djeci dostupni brojni sadržaji koji umnogome utiču na formiranje njihove ličnosti, intenzivna i kvalitetna saradnja roditelja i škole osnov za njihovo zdravo odrastanje”.
 
„Dužni smo da zajednički brinemo o djeci i zato ćemo ove školske godine brojne aktivnosti posvetiti poboljšanju posjećenosti roditeljskih sastanaka i saradnji sa roditeljima uopšte, kroz panel diskusije, okrugle stolove i druge aktivnosti. Osim roditeljskih, u školi se odvijaju i informativni sastanci, kao i individualni, u okviru kojih svaki nastavnik u toku sedmice ima Dan otvorenih vrata za roditelje. Pozivam roditelje da nas razumiju i postanu naši saradnici u svim aktivnostima usmjerenim ka djeci, a na obostrano zadovoljstvo. Posebno ukazujem na štetnost, odnosno posljedice uticaja negatvnih sadržaja društvenih mreža na maloljetnu djecu, što predstavlja probem koji je rješiv jedino zajedničkim djelovanjem roditelja i škole”, navela je, pored ostalog, Vukmanović.

 
Učenici IX razreda uspješno su izveli polumatursku ekskurziju na relaciji Bar - Nikšić - Žabljak - Berane - Kolašin - Bar, u toku koje su obišli brojne istorijske i kulturne znamenitosti zemlje i upoznali prirodne ljepote njenog sjevera.  U drugoj sedmici septembra održan je prvi sastanak Savjeta roditelja u školskoj 2018/2019. godini, kojim je predsjedavala predsjednik Savjeta Sanja Golić, na kome je istakla kako je usvojeno da se škola pismenim putem obrati za pomoć privrednicima i javnim preduzećima u cilju poboljšanja uslova rada, “s obzirom na činjenicu da je ova škola, koja broji 1200 učenika, najbrojnija u barskoj opštini, te su time i njene potrebe najveće”.