Društvo

Crkvena zajednica ugostila djecu sa posebnim potrebama

izvor: mitropolija.me | 05:10:2018 | 13:13:10

Crkvena zajednica pri hramu Svih Svetih na Velikom Pijesku kod Bara je ugostila djecu sa posebnim potrebama i njihove pratioce iz Pučkova, u Rusiji.
 
Tridesetoro slijepih, gluvih i autističnih iz Pučkova na tivatski aerodrom sletjelo je 26. septembra. Na putu ka Velikom Pijesku, boravili su u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

 
Domaćini su ih najprije odveli u manastire Dajbabe, Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, Ostrog i Ždrebaonik, gdje ih je dočekao Mitropolit Amfilohije. Naredna tri dana iskoristili su za boravak na plaži, obilazak Bara i posjete bogosluženjima. Imali su i poseban ugođaj krstarenja Skadarskim jezerom, posjetom manastiru Starčeva gorica.
 
Dan pred povratak u Rusiju, bili su gosti Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru. Dočekali su ih protojerej-stavrofor Slobodan Zeković i sveštenik Aleksandar Orlandić. Etno grupa “Darovi Svetog Jovana Vladimira” izvela je prigodni program.

 
Crkvenoj zajednici pri hramu Svih Svetih oko boravka gostiju iz Rusije su pomogli NVO Srpsko kulturno društvo “Slovo ljubve”, Stevo Đurović iz Virpazara i Nacionalni park Skadarsko jezero.
 
Dom slijepogluvih u Pučkovu je obrazovno-rehabilitacioni kompleks, u kojem njegovi štićenici uče Brajevo pismo, rad na računaru (uz pomoć posebne opreme), vještine samoopsluživanja, orijentacije u prostoru i društvu, zanate i drugo. Slepogluvi ljudi ne žive u Domu stalno, već dolaze na obuku u trajanju od 1–2 mjeseca. Ovaj Dom do sada je osposobio više od 500 slijepogluvih osoba iz cijele Rusije.