Društvo

Septembar u OŠ Anto Đedović

by Ivanka Leković | 08:10:2018 | 15:54:49

Brojne nastavne i vannastavne aktivnosti obilježile su septembar u OŠ „Anto Đedović“. Učenici ove škole pokazali su dobre rezultate i u naučnim školama, kulturnim i sportskim aktivnostima.
 
U školu je upisano 590 učenika, raspoređenih u 22 odjeljenja. Na samom početku školske godine, u okviru školske biblioteke, realizovane su akcije „Knjiga za druga“, odnosno razmjena polovnih udžbenika, kao i program „Besplatni udžbenici“, za korisnike materijalne pomoći i romsku populaciju. Formiran je Učenički parlament, koji čine 22 učenika viših razreda. Koordinatori su pedagoškinja Vlatka Gažević Marković i Ivana Mrvaljević, prof. italijanskog jezika.
 
Međunarodni Dan mira – 21. septembar, obilježili su učenici IX razreda, koji su sa profesoricom biologije Draganom Vukčević u školskom dvorištu posadili drvo. Povodom 22. septembra, Svjetskog dana bez automobila, organizovan je izlet pored mora. Sastanku povodom druge faze projekta „Škole za 21. vijek“, koji realizuje Britanski savjet uz podršku Ministarstva prosvjete prisustvovali su direktorica Stanka Vukčević i prof. matematike Nikola Dukić.

 
Čas o bezbjednosti u saobraćaju organizovan je 25. septembra, za učenike prvih razreda, u saradnji sa Upravom policije. Dan kasnije, kroz brojne nastavne i vannastavne aktivnosti, obilježen je Evopski dan jezika, a profesorica Ljiljana Milović posjetila je kulturnu manifestaciju „Dani Njemačke“ u Podgorici.
 
Jedanaest nastavnika ove škole učestvovalo je u UNICEF-ovom istražvanju Global kids online. Cilj ovog projekta je da se u različitim zemljama ispitaju iskustva djece na internetu i kreiraju politike koje imaju za cilj očuvanja prava djece.
 
U susret „Nedjelji italijanskog jezika u svijetu“, koja se održava u oktobru, Udruženje nastavnika italijanskog jezika realizovalo je niz aktivnosti. U okviru Programa podrške talentovanim učenicima realizovan je niz aktivnosti - Jakša Fatić, učenik IX-2 učestvovao je u „Letnjoj naučnoj školi“ u Petnici.

 
Povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. septembra, u školskoj biblioteci realizovana je Literarna radionica o pismenosti. Učestvovali su talentovani učenici petog razreda. Anja Đurković iz V-1 učestvovala je na književnom festivalu „Kulturom do prijateljstva“ na Plavnici. Na kreativnoj radionici „Duklja u očima djeteta“ (manifestacija "Dani evropske baštine") učestvovali su Marija Petrova, Anđelija Đurković i Nemanja Đukanović, učenici V-1, predvođeni odjeljenjskim razrednim starješinom Vesnom Čabarkapom.
 
U školi se ponose i sportskim uspjesima svojih učenika – kao članovi atletskih, džiju-džicu i karate klubova osvajali su medalje i pehare na državnim i međunarodnim takmičenjima, a Kristina Radosavović je, kao član reprezentacije Crne Gore, postala i prvak Balkana na džiju-džicu takmičenju u Atini.