Društvo

IV sjednica: Usvojen Statut opštine Bar

by Vjera Knežević Vučićević | 09:10:2018 | 15:01:48

U prvom dijelu četvrte sjednice SO Bar usvojen je Statut Opštine Bar i Odluka o obrazovanju Službe za skupštinske poslove.
 
U ime predlagača Statuta - Odbora za statut i propise - prezentirala ga je Nikica Purlija.
 
„Profesionalizam i depolitizacija organa lokalne uprave u kojima će organi biti birani na osnovu konkursa je jedna od najvažnijih karakteristika Statuta“, istakla je dr Vesna Đokvučić (DPS).
 
Vasilije Lalošević (SNP) procjenjuje pak da je ovo „Statut vladajuće koalicije, a ne svih odbornika“.


„Ovo je svojevrstan Ustav naše opštine i trebalo bi da u njegovom donošenju učestvuju i predstavnici opozicije“, smatra Lalošević, koji je istakao da to prilikom izrade ovog dokumenta nije bio slučaj.
 
„I meni je žao što opozicija nije učestvovala u radnom timu koji je radio na Statutu, a to se desilo zbog jasnog stava opozicije čiji su predstavnici saopštili da ne žele da participiraju u radu odbora formiranim na sastanku na kojem je raspravljano o Statutu, pa smo stoga procijenili da ne žele da učestvuju ni u izradi Statuta“, objasnio je predsjednik SO Bar Mićo Orlandić (SD).
 
„Najviši pravni akt jedinice lokalne samouprave je Statut i to se podrazumijeva, pa ne treba praviti hvalospjeve o njegovoj izradi. Koje su to promjene u Statutu u odnosu na prethodni, a interesuje me i koje su funkcije glavnog menadžera i arhitekte? Ideal Statuta pada u vodu ako je glavni menadžer postavljen na tu poziciju samo da zadovolji formu. Glavni arhitekta treba da ima viziju budućeg izgleda Bara i organizuje urbanizam. To su velike ingerencije i nije u redu da budu samo pomenuti u Statutu“, istakao je Dejan Đurović (DF).

 

„Ovaj Statut predstavlja degradaciju evropske Povelje o lokalnoj samoupravi, a dovedeno je u pitanje i poštovanje naših zakonskih odredbi. Njime nijesu riješena neka osnovna pitanja“, kazao je Miloš Šušter (URA), uz napomenu da se „bez višegodišnjeg plana investicija ne može graditi, a u Baru se grade objekti na osnovu pojedinačnih odluka neovlašćenih ljudi“.
 
U ime predlagača, Nikica Purlija (DPS) je u vezi izmjena u predlogu novog Statuta istakla da je, na prethodnom zasjedanju SO, članica radnog tima Aleksandra Grabež kroz izvještaj detaljno prezentirala sve novine. Branka Nikezić (DPS) je istakla da nije neophodno da svi članovi radnog tijela prisustvuju zasijedanju.
 
„Primjena Statuta u narednom radu neće biti problem, jer je njime obuhvaćeno sve što je lokalnoj samoupravi potrebno za funkcionisanje“, poručila je Nikezić, navodeći da u predlogu najvećeg opštinskog akta „nema ništa sporno“.
 
Predlog Odluke o obrazovanju Službe za skupštinske poslove koja obavlja stručne administrativne poslove, obrazložila je Aleksandra Grabež.
 
„Krucijalna izmjena u odnosu na pravilnik koji datira od 2007. godine je da ga donosi sekretar uz saglasnost predsjednika, za razliku od ranije prakse kada ga je predsjednik donosio uz saglasnost sa Odborom za izbor i imenovanja“, objasnila je Grabež.

 
Potpredsjednik Opštine za privredu i finansije, predsjednik odborničkog kluba „Biram Bar“ Radomir Novaković Cakan podnio je ostavku na poziciju odbornika u lokalnom parlamentu. Na njegovom mjestu u lokalnom parlamentu od danas je Stevo Novaković.
 
Predlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna DUP- a Pečurice - centar nije razmatran na ovoj sjednici, jer nije dobijeno mišljenje od Ministarstva održivog razvoja i turizma.